Сандвичът сабич е класика в израелската улична храна, която съчетава богати вкусове, текстури и аромати. Основата му е топъл хляб пита, а пълнежът - истински пир за небцето: пържен патладжан, варени яйца, свежи зеленчуци и сосове като амба и тахан.
Да видим как да го приготвим лесно сами у дома.
Необходими продукти:
- 2 питки (пита или арабски хляб)
- 1 средно голям патладжан
- 2 яйца, твърдо сварени
- 1 малка краставица
- 1 домат
- 1/2 червена глава лук
- 2-3 листа маруля или айсберг
- 6-8 черни маслини (по желание)
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за пържене
За тахановия сос:
- 3 с л. тахан
- сокът на 1/2 лимон
- 1 скилидка чесън, счукана
- 2-3 с.л. вода, за разреждане
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжана на тънки кръгчета, посолете го и оставете за 15 минути да се отцеди горчивината. Подсушете със салфетка и изпържете в зехтин до златисто от двете страни. Извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- Сложете яйцата в студена вода, кипнете и варете 8-9 минути, за да станат твърдо сварени. Обелете ги и ги нарежете на шайби.
- Краставицата, доматите и лука нарежете на тънки резени. Лукът може да се накисне в малко лимонов сок и щипка сол, за по-мек вкус.
- Смесете тахан с лимонов сок, чесън и сол, след което добавете вода на тънка струя, докато се получи гладък, кремообразен сос.
- Загрейте леко питките. Разрежете внимателно и отворете джоб. Напълнете с маруля, патладжан, яйце, домат, краставица, лук и маслини. Полейте с тахан и, по желание, с малко пикантен сос.