Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В мултикукър: Да приготвим паста Болонезе

С ароматен сос, приготвен без бързане и стоене над печката


Мултикукърът отдавна вече не е уред само за готвене на супи и яхнии - той може да се справи отлично и с класически италиански ястия като паста Болонезе. Благодарение на програмите за запържване и бавно готвене, сосът придобива богат вкус и кадифена текстура, без да се налага да стоите непрекъснато до котлона. Това е удобен вариант за заети хора, които искат да се насладят на домашно приготвена паста, без да губят часове в кухнята.

Болонезето е символ на северна Италия и в традиционния си вид сосът изисква дълго и бавно къкрене. В мултикукъра този процес става по-лесен и почти изцяло автоматизиран, което позволява да получите същата дълбочина на вкуса, но с по-малко усилия. Нужни са ви само качествени продукти, малко търпение и подходящата програма, за да поднесете на масата една от най-любимите класики в световната кухня.

Необходими продукти:

  • 400 г телешка или смесена кайма
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г домати от консерва
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 100 мл червено вино
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжичка риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 400 г паста по избор
  • настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Настройте мултикукъра на функция "Запържване". Загрейте зехтина и прибавете ситно нарязаните лук, моркови, целина и чесън. Гответе около 5-6 минути, докато омекнат.
  2. Добавете каймата и разбъркайте добре, докато се разпадне на трохи и промени цвета си.
  3. Налейте виното и оставете за няколко минути да се изпари алкохолът. След това прибавете доматите, доматеното пюре, ригана, сол и пипер.
  4. Превключете уреда на режим "Бавно готвене" за около 1 час. Така сосът ще се сгъсти и ще развие характерния си плътен вкус.
  5. Междувременно сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете и запазете малко от водата за разреждане на соса, ако е необходимо.
  6. Смесете сварената паста със соса болонезе, разбъркайте внимателно и сервирайте веднага, поръсена с прясно настърган пармезан.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червено вино лук домати моркови целина телешка кайма риган паста доматено пюре пармезан мултикукър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче