Мултикукърът отдавна вече не е уред само за готвене на супи и яхнии - той може да се справи отлично и с класически италиански ястия като паста Болонезе. Благодарение на програмите за запържване и бавно готвене, сосът придобива богат вкус и кадифена текстура, без да се налага да стоите непрекъснато до котлона. Това е удобен вариант за заети хора, които искат да се насладят на домашно приготвена паста, без да губят часове в кухнята.
Болонезето е символ на северна Италия и в традиционния си вид сосът изисква дълго и бавно къкрене. В мултикукъра този процес става по-лесен и почти изцяло автоматизиран, което позволява да получите същата дълбочина на вкуса, но с по-малко усилия. Нужни са ви само качествени продукти, малко търпение и подходящата програма, за да поднесете на масата една от най-любимите класики в световната кухня.
Необходими продукти:
- 400 г телешка или смесена кайма
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 стръка целина
- 3 скилидки чесън
- 400 г домати от консерва
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 100 мл червено вино
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка риган
- сол и черен пипер на вкус
- 400 г паста по избор
- настърган пармезан за сервиране
Начин на приготвяне:
- Настройте мултикукъра на функция "Запържване". Загрейте зехтина и прибавете ситно нарязаните лук, моркови, целина и чесън. Гответе около 5-6 минути, докато омекнат.
- Добавете каймата и разбъркайте добре, докато се разпадне на трохи и промени цвета си.
- Налейте виното и оставете за няколко минути да се изпари алкохолът. След това прибавете доматите, доматеното пюре, ригана, сол и пипер.
- Превключете уреда на режим "Бавно готвене" за около 1 час. Така сосът ще се сгъсти и ще развие характерния си плътен вкус.
- Междувременно сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете и запазете малко от водата за разреждане на соса, ако е необходимо.
- Смесете сварената паста със соса болонезе, разбъркайте внимателно и сервирайте веднага, поръсена с прясно настърган пармезан.