Необходими продукти:
- 150 г филе от пилешки гърди
- 3 стъбла от целина
- 2 резена корен от целина
- 4 скилидки чесън
- 1 глава кромид лук
- 1/2 червена чушка
- Сол и черен пипер на вкус
- 3 зърна бахар
- 2 моркова
- Зехтин
- Краве масло
- 4 с.л. млени домати
- Пушен червен пипер
- 1 с.л. барбекю сос
- 1 ч.л. кимион
- Щипка канела
- 1 ч.л. куркума
- 1 яйце
- 3 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. краве масло
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 ч.ч. леденостудено прясно мляко
- 1 картоф, на кубчетата
- 1 топка фиде
- Копър и магданоз, наситнени
Начин на приготвяне:
- Цялото филе се слага на дъното на тенджера и се залива с литър и половина вода. Съдът се слага на котлона на силен огън без капак.
- Добавят се две цели стъбла от целина, резените корен от целина, капачетата на главата лук, както са си с обелката, 2 цели скилидки чесън, капачето от чушката, зрънцата от бахар, малко зехтин и се изчаква водата да заври.
- Огънят се намаля и бульонът се оставя да къкри за 20 мин.
- Пилешкото се изважда настрана, а останалите продукти се изхвърлят, като най-лесно това става ако бульнът се прецеди през ситен гевгир.
- Кромидът, морковът, наситненото стъбло от целина, останалият чесън и чушката се нарязват на средно и се запържват в силно загрят тиган с малко зехтин, сол и черен пипер. След 3 мин. се добавят пушеният червен пипер и барбекю сосът. Всичко се разбърква и веднага се налива един черпак от бульона, заедно с млените домати.
- Изчаква се всичко в тигана да закъкри и се изсипва в тенджерата с бульона. Тя се връща на огъня и се изчаква да заври.
- Добавят се картофът, нарязан на кубчета, както и фидето. Супата се оставя да къкри за 20 мин.
- През това време се прави застройка, като в купа се разбиват яйцето с лимоновият сок, куркумата, канелата, кимионът и киселото мляко.
- В касерола на слаб огън се разтопява маслото и в него се налива сместа от купата. Изчаква се тя да почне леко да къкри, като през цялото време се разбърква, за да не загори.
- Застройката се излива в тенджерата, супата се разбърква и се посолява. Опитва се и ако, трябва се добавя още сол.
- Пилешкото се накъсва на малки парченца и се слага в тенджерата.
- Излива се и леденостуденото прясно мляко при постоянно бъркане.
- Прибавят се наситнените копър и магданоз, малко зехтин и черен пипер. Съдът се сваля от огъня и се оставя под капак за 10 мин.
- Сервира се с прясно изпечен хляб.