Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешко с нахут и яйчен сос

Апетитен специалитет с източен привкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
180’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 800 г нахут
  • 1 телешки джолан
  • 2 стръка праз лук
  • 1/4 ч.л. сода
  • 3 домата
  • 2 моркова
  • 3 с.л. ябълков оцет
  • 9 с.л. олио
  • 2 яйца
  • Зехтин
  • 2 стръка магданоз
  • 1/2 глава кромид лук
  • Сол и черен пипер на вкус

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Нахутът се слага в широка купа, злива се с топла вода и му се слага по щипка сода и сол. Оставя се така за 12 часа.
  2. Водата се изхвърля, нахутът се измива и се слага в тенджера. Залива се с гореща, но не вряща вода, така че да го покрие. Добавят се малко сол, нарязаното на парчета телешко, разрязаният по дължина праз и морковите, разрязани по същия начин. Изчаква се водата да кипне, след което огънят се намаля и всичко се оставя да покъкри за 2-3 часа до омекване на нахута.
  3. Двете яйца се сваряват, обелват се и се размачкват с вилица.
  4. Лукът, магданозът и доматите се нарязват на дребно и се смесват.
  5. В купа се смесват оцет, щипка сол и малко зехтин. Добавят се 2 с.л. от бульона, в който е врял нахутът, магданозът, лукът и половината от размачканите яйца. Всичко се разбърква добре до получаването на гъст сос.
  6. Нахутът се отцежда от водата и се разпределя в чинии за сервиране. Отстрани се нареждат парчетата телешко. Всичко се поръсва с доматената разядка, украсява се с морковите и се залива със соса от предната стъпка. Най-отгоре се поръсва останалата половина от намачканите яйца. Гозбата се овкусява със сол и черен пипер.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер олио домати моркови магданоз праз телешко варене тенджера оцет яйца сода нахут кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче