Необходими продукти:
- 800 г нахут
- 1 телешки джолан
- 2 стръка праз лук
- 1/4 ч.л. сода
- 3 домата
- 2 моркова
- 3 с.л. ябълков оцет
- 9 с.л. олио
- 2 яйца
- Зехтин
- 2 стръка магданоз
- 1/2 глава кромид лук
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нахутът се слага в широка купа, злива се с топла вода и му се слага по щипка сода и сол. Оставя се така за 12 часа.
- Водата се изхвърля, нахутът се измива и се слага в тенджера. Залива се с гореща, но не вряща вода, така че да го покрие. Добавят се малко сол, нарязаното на парчета телешко, разрязаният по дължина праз и морковите, разрязани по същия начин. Изчаква се водата да кипне, след което огънят се намаля и всичко се оставя да покъкри за 2-3 часа до омекване на нахута.
- Двете яйца се сваряват, обелват се и се размачкват с вилица.
- Лукът, магданозът и доматите се нарязват на дребно и се смесват.
- В купа се смесват оцет, щипка сол и малко зехтин. Добавят се 2 с.л. от бульона, в който е врял нахутът, магданозът, лукът и половината от размачканите яйца. Всичко се разбърква добре до получаването на гъст сос.
- Нахутът се отцежда от водата и се разпределя в чинии за сервиране. Отстрани се нареждат парчетата телешко. Всичко се поръсва с доматената разядка, украсява се с морковите и се залива със соса от предната стъпка. Най-отгоре се поръсва останалата половина от намачканите яйца. Гозбата се овкусява със сол и черен пипер.