Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматно: Кои са най-използваните подправки в италианската кухня

Те имат за цел не да добавят вкус към ястията, а да го подчертаят

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Италианската кухня е прочута със своята простота, но зад тази привидна семплост се крие богатство от аромати, постигнато чрез внимателно подбрани подправки и билки. Вместо сложни смеси, италианските готвачи разчитат на качествени съставки и подправки, които да подчертаят естествения вкус на храната.

Босилек: Той е кралят на италианските билки. Вкусът му е свеж, сладък и леко пиперлив. Използва се в салати (особено в "Капрезе"), за сосове; слага се върху пица и в сосовете за различните видове паста. Добавя се в края на готвенето, за да запази аромата си.

Риган: Има землист и леко горчив акцет. Риганът е незаменим в доматените сосове, пицата, печеното месо и зеленчуковите ястия. Често се използва и в сушена форма, която е с по-осезаем вкус.

Мащерка: Една много фина и с леко лимонен аромат подправка. Мащерката се използва в яхнии, супи, печено пиле и зеленчуци. Подходяща е за бавно готвене, тъй като ароматът ѝ се освобождава постепенно.

Розмарин: Той дава силен, дървесен и леко смолист аромат. Идеален е за печено агнешко, картофи, хляб, пилешко месо и различни сосове. Използва се както пресен, така и сушен, но винаги в умерени количества.

Магданоз: Той е свеж и леко горчив и се използва като завършващ акцент в рибни ястия, паста, супи и сосове. Италианският магданоз с плоски листенца е предпочитан пред къдравия му братовчед заради по-изразения вкус, който придава.

Салвия: Салвията носи силен и леко пиперлив вкус, който се съчетава отлично с краве масло, месо и тестени изделия. Класическа комбинация е да се съчетае салвия с масло, когато се овкусяват равиоли или ньоки.

Чесън: Макар и да не е точно билка или подправка, чесънът служи за основа на много италиански ястия - от паста "Алио олио" до най-различни сосове и маринати. Използва се внимателно, за да не доминира над останалите продукти в ястието.

Семена от резене: Те са ароматни и леко сладки, с анасонова нотка. Използват се в колбаси, печено месо и дори в различни сладкиши.

Стрити люти чушки (чили) : Чилито добавя пикантност в рецептите за паста, пица и сосове.

Дафинов лист: Той носи дълбочина и се слага в супи, яхнии и сосове. Използва се цял и се отстранява преди сервиране. Неговият аромат е силен, но ненатрапчив. За по-интензивен резултат може краищата му леко да се обгорят със запалка и чак тогава да се топне в ястието или соса.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: чесън розмарин мащерка дафинови листа пилешко пица сос чили пресен магданоз риган Италианско люти чушки паста босилек салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче