Обичате лазаня, но нямате достатъчно време или енергия да я приготвите? Значи сте на правилното място.
Супата "Лазаня" съдържа всички съставки на класическото ястие - прясна кайма, пикантен доматен сос, рикота, свежи подправки и кори за лазаня, разбира се.
Точно както и оригиналното италианско ястие има своите безброй разновидности, така и неговият алтернативен и малко екстравагантен вариант може да бъде приготвен по ваш вкус. Към телешката кайма прибавете пикантна наденица за допълнителен вкус, а защо не и да замените тази смес с по здравословната пуешка или пилешка кайма например. Импровизирайте.
И тъй като сме в сезона на доматите, за доматената основа на супата използвайте пресни такива, които предварително трябва да бъдат смелени. Ако не ви се занимава, консервата също би свършила чудесна работа.
Едно от нещата, вълнуващи най-вече небцето в тази рецепта, е заливката. Сместа от рикота, моцарела и пармезан завършва по съвършен начин купата с гореща супа и всяка хапка се превръща в разтапящо душевно удоволствие.
Друго предимство в тази рецепта е, че ще ви е необходим само един съд, за да я приготвите. Ако се питате защо, отговорът се крие в корите за лазаня, които не се нуждаят от предварително варене. Те стават готови за няколко минути, щом ги пуснете в горещата доматена супа.
Стига с толкова приказки. Да започваме.
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 1 голяма глава стар лук, нарязана на кубчета
- 3 скилидки чесън, наситнени
- ¼ ч.ч. доматена паста
- 450 г телешка кайма
- ¾ ч.л. сол
- ¾ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. лют червен пипер на люспи
- ½ ч.л. сух риган
- ½ ч.л. сух розмарин
- Една голяма консерва цели домати
- 6 ч.ч. пилешки бульон
- 230 г кори за лазаня, начупени на едро
- 230 г пълномаслена рикота
- ¼ ч.л. сирене "Пармиджано-Реджано", настъргано
- ½ ч.ч. твърда моцарела, настъргана
- Пресни листа босилек за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна степен на котлона.
- Сложете лука и го запържете докато омекне и придобие златистокафяв цвят.
- Прибавете чесъна. Бъркайте интензивно около минута.
- Сипете доматената паста. Отново бъркайте без да спирате около 2 мин., или докато пастата не придобие керемиденочервен цвят.
- Сложете каймата, солта, черния пипер, червения пипер на люспи, ригана и розмарина. Раздробете каймата с дървена лъжица и разбъркайте всички съставки добре. Гответе сместа 5 мин.
- Изсипете консервата с домати в тенджерата. Отново с дървената лъжица намачкайте доматите колкото можете повече.
- Сипете пилешкия бульон и намалете котлона, така че супата да къкри. Разбъркайте.
- Сложете корите за лазаня в доматената смес и ги сгответе според инструкциите на опаковката.
- Докато пастата се готви, смесете рикотата, моцарелата и пармезана в отделна купичка.
- Сервирайте готовата супа гореща и гарнирайте със сместа от сирена.
Да ви е сладко!