Необходими продукти:
- 400 г нахут от консерва
- 400 г домати от консерва
- Зехтин
- 1 патладжан
- 1 червена чушка
- 1 с.л. хариса
- 1 глава червен лук
- 4 скилидки чесън
- 1 корен джинджифил
- 1 пръчица канела
- 600 мл зеленчуков бульон
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. доматено пюре
- Наситнен пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- В добре загрят тиган с дебело дъно в малко зехтин за 5 мин. се запържва патладжанът, нарязан на кубчета.
- Добавят се наситнените лук и чушка.
- След още 5 мин. в съда се изсипват пастата от люти чушки (хариса), обеленият и настърган джинджифил, чесънът на едро и всичко се оставя да се задуши за 3 мин.
- Прибавят се канелата, захарта, доматеното пюре и ястието се разбърква.
- Наливат се бульонът, доматите от консерва, отцеденият от течноста нахут, изчаква се течността да заври и тажинът се оставя да къкри 15 мин.
- Ястието се посолява и се овкусява с наситнен магданоз. Сервира се с гарнитура от кускус или ориз.