Разходката из магазините за кухненски пособия често е като влизане в цветен карнавал от джаджи, обещаващи да улеснят живота ви: за изцеждане, рязане, настъргване, съхранение. Изкушението е огромно, защото индустрията създава усещането, че всяка кулинарна стъпка изисква свой специален инструмент. Така скромният комплект от няколко качествени ножа и тенджера е заменен от цели арсенали, заемащи половината ви кухня.
Но къде е границата между необходимото и излишното? Ако живеете в малко жилище, борите се за място в шкафовете или просто сте внимателни в разходите си, подборът на правилните инструменти става ключов. А спестяването на средства и пространство е възможно, ако избягвате принадлежности, които имат само една функция и лесно могат да бъдат заменени от нещо универсално - например добре наточен кухненски нож. Именно по тази логика професионални готвачи споделят кои пособия смятат за най-безсмислени.
Цитрус преса
Електрическа, механична или ръчна - цитрус пресата изглежда като незаменим помощник. Сокът от портокали, лимони и лайм е истинско кулинарно богатство, а изцеждането му на ръка може да изглежда бавно и изморително. И все пак много шеф-готвачи смятат, че този уред е повече тежест, отколкото помощ.
Австралийският шеф Мат Моран казва пред Good Food: "Знам, че хората ги обожават, но докато я извадя, сглобя всички части, а после разглобя и измия... по-лесно е да го направя по старомодния начин." Под "старомодния начин" той има предвид най-простото - разрязвате плода и го изстисквате на ръка. Ако силата в ръцете ви е проблем, можете да използвате щипки, които дават допълнителен лост, или да прободете вътрешността с вилица и да изстискате кората с другата ръка.
Спирализатор за зеленчуци
Зеленчуковите "спагети" от тиквички или сладки картофи станаха модерни сред хората, които търсят по-здравословна алтернатива на пастата. В отговор пазарът заля домакинствата със специални спирализатори - от малки ръчни до обемни приставки за кухненски роботи. Професионалистите обаче са единодушни: излишна инвестиция.
"Ако искам да ям тиквички, просто ще ям тиквички", казва шеф Франк Камора в интервю за Good Food. По думите му няма нужда зеленчукът да се превръща в струни, за да бъде вкусен. Освен това, вместо да харчите пари за уреди, можете да подобрите уменията си с ножа - техниката "жулиен" позволява зеленчуците да се нарежат на фини и елегантни ленти.
Специализирани ножове
Днес изглежда, че има нож за всяка стъпка от готвенето - за всяко месо, зеленчук или риба. Комплектите включват десетина остриета и създават илюзията, че за да готвите като професионалист, трябва да ги притежавате всички. Истината е съвсем различна.
Много шеф-готвачи твърдят, че няколко универсални ножа са напълно достатъчни. "Един остър нож и основно познаване на структурата на плода или зеленчука са всичко, от което се нуждаете", казва шеф Иван Лемойн в интервю за Domino. По думите му специализираните ножове и резачки не само са ненужни, но и често водят до наранявания, защото дават фалшиво усещане за сигурност.
Разделител за яйца
Много рецепти изискват отделяне на белтък от жълтък - било за меренг, за кремове или за сгъстяване на сосове. За целта са измислени т.нар. яйцеразделители. Проблемът е, че тези инструменти вършат само една работа и заемат място, докато същото може да се постигне с две ръце.
Професионалистите препоръчват да използвате собствените си (чисти) длани. Счупете яйцето и оставете белтъкът да се процеди между пръстите ви в купата, а жълтъкът остава в ръката ви. Друг метод е класическият - прехвърляне на жълтъка от едната половина на черупката в другата, докато белтъкът се отдели. Безплатно, лесно и без допълнителни пособия.