Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пикантен домашен кетчуп

И буквално, и преносно - ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
200’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 кг домати
  • 1 кг лук
  • 5 чушки
  • 2 с.л. сол
  • 10 зрънца пушен черен пипер
  • 10 зрънца обикновен черен пипер
  • 1/2 ч.ч. оцет
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 ч.л. чили или наситнена люта чушка
  • 2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. лимонов сок

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Начин на приготвяне:

  1. Доматите се потапят в съд с подсолена вряща вода за 3 мин. и се прехвърлят в ледена баня.
  2. Чушките се почистват от семената и се нарязват на едро, заедно с лука.
  3. Всички тези зеленчуци се слагат в тенджера, добавят се 2 с.л. сол и котлонът се пуска на силна степен, за да може всичко да заври.
  4. Капакът се маха и огънят се намаля до слаба степен. Зеленчуковата смес се оставя да къкри за два и половина часа.
  5. Изчаква се тя да изстине и се минава през блендера до получаване на еднородна смес. Добавят се лимоновият сок, оцетът, захарта, канелата, чилито, двата вида черен пипер, захарта и сместа се връща в тенджерата до завиране.
  6. Котлонът се намаля и кетчупът се оставя да покъкри без капак за 30 мин.
  7. Затваря се в стерилизирани буркани. Които се прибират на сухо и тъмно място.

 

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер домати варене тенджера чили оцет чушки кафява захар канела кетчуп лимонов сок кромид лук келтска сол блендер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче