Необходими продукти:
- 4 кг домати
- 1 кг лук
- 5 чушки
- 2 с.л. сол
- 10 зрънца пушен черен пипер
- 10 зрънца обикновен черен пипер
- 1/2 ч.ч. оцет
- 1 ч.ч. захар
- 3 ч.л. чили или наситнена люта чушка
- 2 ч.л. канела
- 1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Доматите се потапят в съд с подсолена вряща вода за 3 мин. и се прехвърлят в ледена баня.
- Чушките се почистват от семената и се нарязват на едро, заедно с лука.
- Всички тези зеленчуци се слагат в тенджера, добавят се 2 с.л. сол и котлонът се пуска на силна степен, за да може всичко да заври.
- Капакът се маха и огънят се намаля до слаба степен. Зеленчуковата смес се оставя да къкри за два и половина часа.
- Изчаква се тя да изстине и се минава през блендера до получаване на еднородна смес. Добавят се лимоновият сок, оцетът, захарта, канелата, чилито, двата вида черен пипер, захарта и сместа се връща в тенджерата до завиране.
- Котлонът се намаля и кетчупът се оставя да покъкри без капак за 30 мин.
- Затваря се в стерилизирани буркани. Които се прибират на сухо и тъмно място.