Навлизаме в разгара на лятото, когато природата е най-щедра. Освен обичаните от всички ягоди, малини и боровинки, по пазарите се появяват и други плодове, които често остават в сянката на популярните си "роднини".
Изскачат обаче и някои сезонни съкровища, които заслужават вниманието ни именно сега. Нека ги видим.
Диви боровинки - миниатюрните плодове, носещи огромна сила
Те приличат на култивираните боровинки, но са значително по-малки, с наситен виолетов цвят, по-сочни и с по-остър, леко кисел вкус. Интересен факт е, че по време на Втората световна война от тях се е правело сладко, което пилотите консумирали с вярата, че то подобрява зрението през нощта.
Нашите планини изобилстват от тези много полезни, дребни плодове, като лесно може да ги откриете и по пазарите.
Цариградското грозде - старомоден плод с нов живот
Цариградското грозде бележи завръщане, макар че все още рядко се среща в големите супермаркети и по пазарите. Преди години то се забелязваше лесно в дворовете на село, където обикновено носи името "бодливо грозде".
Различават се два основни вида: червено - сладко и готово за директна консумация, и зелено - далеч по-кисело, но идеално за сладка и мармалади. Ако попаднете на прясно, не пропускайте да експериментирате с него.
Червеното френско грозде - кисел акцент за летни десерти
Близък родственик на цариградското грозде, червеното френско грозде е дребно и приятно кисело, но с деликатна сладост. Добавя освежаваща нотка към всякакви летни десерти.
Червеното цвекло - сокът, който прочиства кръвта
Лятото безспорно е сезонът на зеленчуците. Пресните салатни, репички и тиквички сега са в най-добрата си форма. През юли започва и новата реколта от цвекло - търсете малки, твърди глави, които сега са сочни и пълни с живителни сокове.