Солетите събуждат детските ни спомени и носят усещане за безвремие. Хрупкави, леко солени и изкусително златисти, те са едно от първите неща, за които се сещаме, когато просто ни се хруска нещо. Докато в супермаркета изборът е огромен, домашно приготвените солети имат едно неоспоримо предимство - знаем какво точно съдържат и можем да ги овкусим по свой начин.
Да си ги направим у дома изисква минимални усилия и малко продукти. Освен това тестото за солети може лесно да се адаптира според женалията ни, като например добавим сирене, подправки и семена. Подходящи са както за деца, така и за възрастни, а оформянето им може да се превърне в забавление за цялото семейство.
Домашните солети са чудесен пример за това как от прости съставки могат да се създадат малки кулинарни радости. Те не изискват специално оборудване, а печенето им носи неповторим аромат, който изпълва кухнята и събужда апетита. В следващите стъпки ще ви покажем как лесно да приготвите тази вкусна класика у дома.
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 мл олио или разтопено масло
- 1 яйце
- 80 мл вода (или прясно мляко)
- 1/2 ч.л. сол
- Едра сол за поръсване (по желание)
Пригответе тестото
В голяма купа смесете пресятото брашно с бакпулвера и солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцето, олиото и водата. Започнете да разбърквате с вилица, а след това продължете с ръце, докато получите гладко и меко тесто. Ако е твърде сухо, добавете още малко вода; ако лепне, поръсете с още брашно. Месете около 5 минути, след което го покрийте с кърпа и оставете да отпочине 10-15 минути.
Оформете солетите
Разделете тестото на няколко части и го разточете на тънки фитили с дебелина около 0.5 см. Можете да използвате дланите си или леко набрашнена повърхност. Подредете солетите в тава, покрита с хартия за печене. Ако искате да са по-хрупкави, ги направете по-тънки. По желание може да ги намажете с разбито яйце и да ги поръсите с едра сол, сусам или мак.
Изпечете до златисто
Загрейте фурната на 180°C с включен вентилатор или 190°C без вентилатор. Печете солетите за около 12-15 минути, или докато добият приятен златист цвят. Наблюдавайте ги внимателно, защото тънките солети могат да изгорят много бързо. След като са готови, извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат върху решетка.
Как да ги съхраните
След като изстинат напълно, можете да съхранявате солетите в добре затворен буркан или кутия до една седмица. Те са чудесни за междинно похапване, за училищна закуска или като допълнение към дипове и крем сирена. А най-хубавото е, че знаете какво съдържат - само подбрани съставки и никакви излишни добавки.