Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Панир – индийското сирене, което заслужава място и във вашата кухня

Вижте как може да готвите лесно


Мекото, снежнобяло сирене панир е съкровище от индийската гастрономия, което все по-често намира пътя си към световните кухни. Вековната му история е дълбоко свързана с културните традиции на Индия и Близкия изток, като според някои източници се използва още от времето на протоиндийската земеделска цивилизация Мохенджо-Даро.

За разлика от повечето сирена панирът не се приготвя чрез закваска, а чрез пресичане на мляко с киселинен агент - най-често лимонов сок или оцет. Той няма мирис, не зрее, не се топи при нагряване, което го прави изключително удобен за готвене в различни рецепти.

Снимка: Unsplash

Панирът се отличава с високо съдържание на протеини и калций, като в същото време е беден на натрий и не съдържа животински ензими, което го прави подходящ и за вегетарианци. Благодарение на своя неутрален вкус той е като празно платно, което поема ароматите на подправките, сосовете и зеленчуците, с които се комбинира. Честата му консумация допринася не само за изграждането на мускулна маса, но и за укрепване на костите и поддържане на ситост за по-дълго време. В Индия често го приготвят у дома и го използват както в ежедневни ястия, така и при празнични поводи.

Ако досега сте свързвали панир единствено с индийски ресторанти и екзотични менюта, време е да преосмислите мястото му в домашните гозби. Неговата способност да се адаптира към вкусове и лесният му начин на приготвяне го правят подходящ дори за начинаещи готвачи. Не изисква специално оборудване, дори ако решите да си го приговите съвсем сами. Ще ви трябва само пълномаслено мляко, лимонов сок и търпение. След пресичането и отцеждането, се оформя плътно и стегнато сирене, готово за термична обработка или директна консумация.

Снимка: Unsplash

Един от най-популярните начини за готвене на панир е лекото му запържване в масло или гхий, докато придобие златиста коричка отвън и остане нежно и сочно отвътре. Тези апетитни кубчета се добавят в ароматни сосове на основата на домати, сметана или спанак, какъвто е прочутият палак панир.

Този вид сирене е чудесен и в шишчета на грил - маринован в кисело мляко с гарам масала, куркума и кориандър, става неустоимо хрупкав и пикантен.

За по-здравословен начин да го консумирате, включете го в свежи салати с краставици, мента и лек дресинг от лимонов сок и кимион, или го запечете на фурна с тиквички и чушки. Панирът чудесно понася и печене във фолио, с малко зехтин и подправки, без да се разтича. В десерти също има своето място - натрошен върху оризови пудинги или смесен просто с мед и ядки.

Снимка: iStock by Getty images

Панирът е достатъчно неутрален, за да се съчетае с разнообразие от вкусове, и с характер, за да се запомни. Опитайте го и ще се убедите, че мястото му съвсем не е само в индийските рецепти.

Дайте оценка:

Тагове: лимон прясно мляко сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче