Когато приготвим повече паста, отколкото можем да изядем наведнъж, естествено е да се запитаме колко дълго е възможно тя да остане в хладилника. Истината е, че макар пастата да изглежда безобидна и трайна, тя също има срок на годност след сваряването.
Макаронените изделия, когато се съхраняват правилно, могат да останат вкусни и безопасни за консумация няколко дни, но след този период започват да губят както текстурата си, така и свежестта си.
Най-доброто правило е пастата да се изяжда в рамките на 3 до 5 дни, ако е поставена в добре затворен съд в хладилник. Варените макарони и спагети са особено податливи на влага, което ги прави благоприятна среда за развитие на бактерии. Когато са без сос, могат да издържат малко по-дълго, но ако вече са овкусени или смесени със сос, е препоръчително да се консумират в по-кратък срок.
Вкусовите промени често са първият знак, че пастата вече не е подходяща за ядене. Ако усетите кисела миризма или забележите лепкава текстура, това е категоричен сигнал, че е време да я изхвърлите. В някои случаи може да се появи и плесен, което вече е видим признак за разваляне. Дори без тези ясни белези, след повече от 5 дни в хладилник рискът от бактериално развитие, включително на опасни щамове като Bacillus cereus, нараства значително.
Много хора подценяват риска от така наречените "тихи" хранителни отравяния. За разлика от месото или рибата, при които развалянето е по-очевидно, при пастата понякога изглежда, че няма проблем, но реално може да съдържа бактерии. Именно заради това кулинарните специалисти съветват никога да не се поема риск и да не се консумира паста, престояла повече от пет дни в хладилник, дори и да изглежда добре.
В крайна сметка пастата е най-вкусна и безопасна, когато се изяде прясно приготвена или в рамките на няколко дни след това. Добрата практика е винаги да я охлаждате бързо след сваряване, да я съхранявате в затворена кутия и да планирате количествата така, че да не се налага да я изхвърляте. Така не само ще се радвате на по-добър вкус, но и ще бъдете спокойни, че храната на масата ви е напълно безопасна.