Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три лесни десерта с праскови за начинаещи

Не изпускайте да им се насладите


Лятото е сезонът, в който прасковите са в своя апогей - сочни, ароматни и с наситен вкус, който подхожда както на леки, така и на по-богати на продукти десерти. Те са чудесна основа за сладки изкушения, защото не изискват сложна подготовка и бързо придават свежест на всяко ястие.

За начинаещите в кухнята прасковите са отличен избор, защото се обработват лесно и се съчетават с голямо разнообразие от продукти.

Ако обичате да експериментирате, но се притеснявате от сложни рецепти, тези три предложения ще ви покажат, че вкусният десерт може да бъде едновременно прост и впечатляващ. Подбрахме идеи, които не изискват високи кулинарни умения или трудно намиращи се съставки, но дават възможност да се насладите на пълния потенциал на прасковите.

Всеки от десертите е лесен за изпълнение и е подходящ както за забързаното ежедневие през седмицата, така и за спонтанно събиране с приятели.

Снимка: iStock by Getty Images

Печени праскови с мед и ядки

Необходими продукти:

  • 4 добре узрели праскови
  • 4 супени лъжици мед
  • 50 г орехи или бадеми
  • 1 чаена лъжичка канела
  • кисело мляко или ванилов сладолед за поднасяне

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете прасковите на половинки и отстранете костилките.
  2. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене.
  3. Във всяка половинка сипете по малко мед и поръсете с накълцаните ядки и щипка канела.
  4. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, докато омекнат и леко се карамелизират.
  5. Поднесете топлите праскови с лъжица кисело мляко или топка сладолед - комбинация, която балансира сладостта и прави десерта лек и изискан.

Бърз тарт с бутер тесто и праскови

Снимка: iStock by Getty images

Необходими продукти:

  • 1 пакет готово бутер тесто
  • 4 праскови
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 30 г масло
  • 1 супена лъжица брашно
  • Малко пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Разточете леко тестото и го поставете върху тава.
  2. Измийте прасковите, нарежете ги на тънки резени и ги подредете върху тестото, оставяйки малък ръб по краищата.
  3. Поръсете с кафява захар и брашно, след което разпределете маслото на малки парченца върху плодовете.
  4. Печете в загрята на 200 градуса фурна около 25 минути, докато тестото се надигне и стане златисто.
  5. След изваждане охладете леко и поръсете с пудра захар.

Този тарт е чудесен пример как с минимални усилия може да получите впечатляващ десерт.

Снимка: iStock by Getty images

Чашки с крем, бисквити и праскови

Необходими продукти:

  • 250 г заквасена сметана
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 3 супени лъжици пудра захар
  • 200 г обикновени бисквити
  • 3 праскови

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте сладкарската сметана до пухкава текстура и внимателно я смесете със заквасената, като добавите пудрата захар.
  2. Нарежете прасковите на малки кубчета.
  3. В чаши или купички започнете да редите пластове - първо натрошени бисквити, после крем, след това праскови. Повторете редовете, докато запълните съда, като завършите с крем и плодове отгоре.
  4. Оставете за час в хладилника, за да стегне и ароматите да се смесят.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло печене пудра захар сладкарска сметана заквасена сметана кафява захар бадеми канела кисело мляко мед орехи обикновени бисквити сладолед бутер тесто праскови брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче