Сред всички плодове, с които лятото ни дарява, прасковите заемат особено място. Сочни, ароматни и с кадифена кожа, те са символ на топлите дни и изобилието на сезона. Ето защо сладкото от праскови е не просто вкусен десерт, а начин да съхраним лятото в буркан за месеци напред.
Домашното приготвяне на сладко от праскови е традиция в много български домове. Това е рецепта, която не изисква специални умения, но все пак има своите тънкости. От правилното бланширане на плодовете до избора на точния момент за сваляне на сладкото от котлона - всяка стъпка има значение за крайния резултат. Приготвяйки това сладко сами, не просто ще получите вкусен продукт, а ще създадете ароматен спомен, който може да бъде споделен със семейството или поднесен като домашен подарък.
В следващите редове ще ви преведем през целия процес - от избирането на узрелите праскови до пълненето на бурканчетата.
Необходими продукти:
- 2 кг добре узрели праскови
- 1,5 кг захар
- 1 ч.л. лимонена киселина (или сокът на един лимон)
- 1 чаша вода
- Ванилия, канела или щипка кардамон (по желание)
Стъпка 1: Подготовка на плодовете
Изберете добре узрели, но не презрели праскови. Измийте ги старателно под течаща вода. За да премахнете кожата лесно, пригответе голяма тенджера с вряща вода и купа със студена вода и лед. Потопете прасковите във врящата вода за около 30 секунди, след което ги прехвърлете в ледената. Кожата ще се отлепи лесно, като я дръпнете внимателно с пръсти. След това разрежете плодовете на половини, извадете костилките и нарежете прасковите на едри парчета или резени.
Стъпка 2: Първо варене със захарта
В голяма тенджера сложете нарязаните праскови и залейте с чаша вода. Поръсете със захарта и оставете така за около 1 час, за да пуснат плодовете сок. След това поставете тенджерата на умерен огън. Загрейте, докато захарта напълно се разтвори, като разбърквате периодично с дървена лъжица. След като сместа заври, намалете температурата и оставете да къкри за 30-40 минути. Отстранявайте внимателно пяната, която се образува на повърхността.
Стъпка 3: Ароматизиране и сгъстяване
Когато сладкото започне да се сгъстява, добавете лимонената киселина или прясно изцедения лимонов сок. Тази стъпка ще стабилизира цвета и ще балансира сладостта. По желание може да добавите ванилия, щипка канела или малко кардамон. Продължете да варите още 10-15 минути. Капка от сладкото, поставена върху студена чинийка, трябва да се задържа и да не се разтича - това е знак, че сладкото е готово.
Стъпка 4: Пълнене на бурканчетата
Стерилизирайте стъклените буркани и капачките - може да ги измиете с гореща вода и да ги поставите в загрята на 100°C фурна за 10 минути. Горещото сладко разсипете в сухите буркани, като внимавате да не капнете по ръбовете. Затворете плътно с капачките и обърнете бурканите с капачката надолу за около 10 минути. След това ги обърнете обратно и оставете да изстинат напълно.
Стъпка 5: Съхранение и наслада
Съхранявайте готовото сладко от праскови на тъмно и хладно място. Така може да го гържите до една година. След отваряне бурканът трябва да се държи в хладилник и да се консумира в рамките на няколко седмици. Насладете се на сладкото върху препечена филия, в домашни десерти или като част от сутрешната си закуска. Вкусът на лято вече е при вас - запечатан в буркан.