Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ризото с кладница и бяло вино

Кадифено удоволствие в чиния

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г пресни гъби кладница, нарязани
  • 80 г печурки, на полумесеци
  • 150 г ориз арборио или басмати
  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 80 мл сухо бяло вино
  • 500 мл зеленчуков бульон,топъл
  • 40 г масло
  • 30 г настърган пармезан
  • Зехтин, сол, черен пипер, прясна мащерка

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте малко зехтин в дълбок тиган и запържете печурките. Извадете ги от съда.
  2. Запържете лука и чесъна до златисто, след което прибавете и кладницата. Намалете огъня и оставете зеленчуците да се карамелизират за около 5 мин.
  3. Добавете ориза и разбъркайте добре, запържете го за около минута.
  4. Налейте бялото вино и оставете течността да се поизпари на умерен огън.
  5. Добавяйте по 1-2 черпака от бульона и бъркайте. Повторете процедурата, докато оризът поеме течността и стане готов (около 15-20 мин.).
  6. Прибавете маслото и пармезана и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Наредете отгоре печурките и поднесете.
  7. Можете допълнително да запечете ризотото, като го прехвърлите в тавичка и го сложите в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 мин.
  8. Сервирайте ястието със същия вид вино, който сте използвали при готвенето.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер мащерка ориз гъби пармезан печурки ризото кромид лук зеленчуков бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче