Необходими продукти:
- 200 г пресни гъби кладница, нарязани
- 80 г печурки, на полумесеци
- 150 г ориз арборио или басмати
- 1 малка глава лук, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, пресована
- 80 мл сухо бяло вино
- 500 мл зеленчуков бульон,топъл
- 40 г масло
- 30 г настърган пармезан
- Зехтин, сол, черен пипер, прясна мащерка
Начин на приготвяне:
- Загрейте малко зехтин в дълбок тиган и запържете печурките. Извадете ги от съда.
- Запържете лука и чесъна до златисто, след което прибавете и кладницата. Намалете огъня и оставете зеленчуците да се карамелизират за около 5 мин.
- Добавете ориза и разбъркайте добре, запържете го за около минута.
- Налейте бялото вино и оставете течността да се поизпари на умерен огън.
- Добавяйте по 1-2 черпака от бульона и бъркайте. Повторете процедурата, докато оризът поеме течността и стане готов (около 15-20 мин.).
- Прибавете маслото и пармезана и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка. Наредете отгоре печурките и поднесете.
- Можете допълнително да запечете ризотото, като го прехвърлите в тавичка и го сложите в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 мин.
- Сервирайте ястието със същия вид вино, който сте използвали при готвенето.