Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да запазим за по-дълго вкуса и сочността на царевицата

И как да я съхраняваме правилно


Царевицата е страхотна, особено когато е прясна. Тя е идеалното допълнение към летни барбекюта, грил партита или просто да си доставите удоволствие между храненията. Но за да се насладите напълно на вкуса ѝ, е добре да избягвате някои често срещани грешки, като например премахнатата ѝ обвивката още в магазина. Освен че се счита за проява на лош вкус, това ще ви попречи да съхранявате правилно царевицата у дома. Зелената обвивка не е просто досадно препятствие по пътя към сладките зърна - тя е естествена защита, която задържа влагата в кочана и съхранява свежестта и сладостта на плодовия зеленчук.

Ако оставите царевицата на стайна температура за твърде дълго, тя ще загуби голяма част от вкусовите си качества.

Снимка: iStock by Getty Images

Тайната на сладката царевица - правилното съхранение

Сладостта на прясната царевица зависи от скоростта, с която естествените ѝ захари се превръщат в нишесте. Колкото по-бавно протича този процес, толкова по-добре. Затова е важно да съхранявате кочаните в хладилник с непокътната обвивка. Студената температура, в комбинация със защитния зелен слой, забавя химичните реакции и запазва вкуса по-дълго. За допълнителна защита можете да увиете кочаните в домакинско фолио, докато са в хладилника. Така царевицата ще остане свежа около три дни. Ако искате да я съхранявате по-дълго, замразете я - във фризера тя запазва качествата си между осем месеца и една година, след което може да започне да губи от вкуса си.

Как да изберете и приготвите перфектната царевица

Снимка: iStock by Getty Images

При избора на прясна царевица е важно да огледате обвивката ѝ. Тя трябва да е наситено зелена, без сухи кафеникави петна. Ако надникнете внимателно между листата, зърната трябва да са едри и плътни, а не набръчкани или изсъхнали.

След като изберете и съхраните правилно кочаните, остава да решите как да ги приготвите. Освен класическата комбинация от масло и сол, прясната царевица може да се включи в множество рецепти.

За по-нестандартно предложение може да превърнете кочаните в "вегетариански ребърца" - нарежете ги на подходящи парчета, поръсете с пушен пипер и кафява захар и изпечете на барбекюто.

С толкова много вкусни възможности, доброто настроение около масата е гарантирано.

Дайте оценка:

Тагове: царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче