Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С португалски произход и вековна история: Кейкът "Мадейра", който си партнира с вино

Вижте как да си го приготвите у дома


Малко десерти въплъщават непретенциозната елегантност така добре, както кейкът "Мадейра". С нежния си златист цвят, характерния заострен връх и свежия аромат на лимон, този класически сладкиш присъства на британската трапеза от поколения. Макар името му да навежда мисълта ни за португалски произход, всъщност сладкишът води началото си от Англия. Наречена е така, защото през XIX век често е бил поднасян с подсилено вино "Мадейра", произхождащо от едноименния португалски остров. С течение на времето тази кулинарна двойка става толкова популярна, че кексът запазва името на виното.

Традиционната му рецепта е изключително семпла - масло, фина бяла захар, яйца, брашно и настъргана лимонова кора. Комбинирани, тези съставки създават плътна, но в същото време нежна текстура, напомняща на кекс, но с по-фина структура. Някои майстори пекари добавят малко ванилов екстракт или смлени бадеми за допълнителен вкус, докато други украсяват повърхността с парченца захаросана цитрусова кора. Кейкът обикновено се пече във форма за кекс или в кръгла тава и образува характерна пукнатина по повърхността си — знак за перфектно приготвено тесто и равномерно изпичане.

Снимка: iStock by Getty images

Истинската сила на кейк "Мадейра" е в текстурата. След охлаждане вътрешността му остава мека и нежна, която е по-плътна от пандишпан, но по-лека от класическия кекс. Тази балансирана структура позволява десертът да се съхранява отлично няколко дни, като вкусът му се развива и обогатява с времето, докато цитрусовите нотки постепенно омекват. Мнозина са убедени, че е най-добре да се остави да престои една нощ преди разрязване, за да достигне оптималната си сочност и аромат.

Кейкът "Мадейра" е пример за комбинация от простички съставки и лесно приготвяне, в която добрият краен резултат отстъпва място на прецизността. Продължителното разбиване на маслото и захарта е ключът към нежната текстура и равномерното набухване на сладкиша, подхождащ си отлично както с вино, така и с чай или кафе. Съчетава се прекрасно със сезонни плодове, лъжица лимонов крем, сладко или кремообразно маскарпоне.

Този десерт впечатлява със своята форма и вкус, а не с глазура или сложна украса. Независимо дали го поднесете на следобедно събиране или си го позволите в уединение с чаша топла напитка, кейкът "Мадейра" си остава непреходна класика, която не омръзва.

Ако историята ви е впечатлила, предлагаме ви рецепта, с която да опитате този невероятен сладкиш у дома.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло печене лимон яйца бяла захар брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче