Кладницата отдавна се е превърнала в главен герой в много кулинарни шедьоври. Със своята месеста структура, леко землист вкус и способността си да попива останалите аромати от една гозба, тя заслужава специално място в кухнята на всяко домакинство. Ето няколко запомнящи се ястия, които превръщат този вид гъби в истинско изкушение.
Кладница със сметанов сос и прясна мащерка
Класика, която ухае на уют. Задушени гъби в масло, полети с много сметана и поръсени с мащерка - нежността на соса балансира плътността на кладницата, като така се получава едно топящо се в устата мезе.
Брускети с печена кладница и чедър
Просто, но впечатляващо предястие. Хрупкави филийки със зехтин, гарнирани с карамелизирани гъби, запечени със слой разтопен чедър и поръсени с пресен магданоз. Идеалното мезе за "на по чаша вино".
Ризото с кладница и бяло вино
Италианска феерия, завършена от нотка сухо бяло вино и пармезан. Изпробвайте това ястие и няма да съжалявате.
Тако с маринована кладница и пикантна салца
Рецепта, вдъхновена от уличната кухня - кладница, маринована с лайм и кимион, леко запечена и увита в мека питка с доматена салца и авокадо.
Кладница и джинджифил по азиатски
Бързо, ароматно и запомнящо се ястие. Кладницата е идеална за запържване в нагорещен уок, където се запича за секунди с малко чесън, джинджифил, соев сос и свежи зеленчуци. Ястието е идеално за ве́черите, в които нямате много време за готвене.