Ветрогоновите гъби са сред най-големите от своя род Кладница. Те са доста месести и имат богат вкус. Хубавото при тях е, че в кулинарията са универсални, тъй като могат да бъдат печени на скара или във фурна, сотирани, варени, задушени, както и да бъдат сервирани като основно ястие или гарнитура.
Този сорт гъби са известни още под наименованието "кралска кладница" заради родствената връзка с по-популярната ѝ сестра. Произходът им е от средиземноморските региони на Европа, Близкия изток и Африка, но се култивират масово в цяла Азия, защото са неизменна част от кухните на Китай, Япония и Корея.
Ветрогоновата гъба се състои от кафяви, твърди шапки и бели, плътни и дебели пънчета, което прави вида ѝ доста приказен. Тя расте близко до земята, сгушена в различни храсти, корени и билки. На вкус е подобна на манатарката, като запазва твърдостта си дори след термична обработка.
Не можем да пропуснем и многобройните полезни свойства, които са присъщи на ветрогоновата гъба. Ето някои от тях:
- Подобрява имунната система, като ѝ помага в борбата с различни видове инфекции;
- Подпомага здравето на сърцето заради високото си съдържание на антиоксиданти;
- Заради съдържанието на адаптогени кралската кладница помага на тялото да се адаптира към стреса и да го намали;
- Подобрява качеството на съня;
- Действа благоприятно на кожата, подобрявайки нейния тен и еластичност.
Плътната текстура на кралската кладница е честа причина да бъде определяна като заместител на месото, но по-интересно е как нейните пънчета, нарязани на кръгчета и сотирани, напомнят по външен вид и текстура на миди. Ето как се сдобиват и с прозвището "веган миди".
Начините за готвене на ветрогоновите гъби не са никак малко и трудно можем да изброим всички. Те лесно могат да бъдат нарязани по дължина, след което набучени на шишчета, мариновани и изпечени на скара. Стъблата им пък - накъсани и задушени в масло - наподобяват много дърпаното свинско.
Като добавка към други ястия кралската кладница трябва да се нареже на по-малки парчета. Тогава е подходяща да стане част от гювечи, паста, кюфтета и други. Важно е да знаете, че мазнината помага най-добре да се освободят нейните вкусове и аромати, затова тя е техен верен приятел, а не враг.
Съхранявайте ветрогоновите гъби в хартиена торба в хладилника, която не трябва да е плътно затворена. В никакъв случай не ги дръжте в пластмасова тарелка или найлонов плик, защото така ще се развалят бързо. Съветваме ви да ги сготвите възможно най-скоро, след като ги купите, за да им се насладите максимално.