Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да премахнем лесно горчивината на айсберга

В никакъв случай не го изхвърляйте, ако я усетите


Понякога салатата айсберг, известна със своята свежест и неутрален вкус, може да изненада с горчивина. Това не е непременно знак, че нещо не е наред с нея. Често причината се крие в начина на отглеждане, горещото време в края на вегетационния период или неправилното съхранение. Вкусът се променя и когато зеленчукът е престоял прекалено дълго. Добрата новина е, че тази неприятна нотка не е непреодолима. С няколко лесни трика можем да върнем айсберга към онова, което най-много ценим в него - крехкостта му и лекия вкус.

Ако изпаднете в такава ситуация, първата стъпка е да го почистите. Външните листа най-често задържат натрупаните вещества, които създават горчивия вкус, затова трябва да се отстранят. Добре е също да се изреже основата около кочана, където тази неприятна нотка често е най-силна. Вместо да използвате нож, просто накъсайте листата с ръце - това помага да се запази текстурата и свежестта на салатата, а и по-малко горчиви сокове излизат по този начин.

Снимка: iStock by Getty Images

След това идва ред на изкисването. Потопете листата в купа със студена вода и добавете няколко кубчета лед. Оставете така за около половин час. Студенината не само прави салатата по-хрупкава, но и помага за извличането на горчивите съединения. Ако искате да подсилите ефекта, прибавете щипка сол или малко лимонов сок - киселината балансира вкуса и го прави по-мек. Накрая подсушете внимателно листата - най-добре е да използвате центрофуга за зеленчуци или кухненска кърпа, за да не се разводни дресингът, който ще използвате.

Горчивината може да се тушира и чрез правилно комбиниране с други съставки. Хрупкави сладки зеленчуци като царевица, настърган морков или чери домати балансират вкуса, а плодове като ябълка или нар внасят свежест и деликатна сладост. Ако използвате дресинг, кремообразната му текстура - независимо дали е на основа от кисело мляко, тахан или майонеза - омекотява усещането за горчивина. Така салатата запазва баланса на вкусовете.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че горчивият айсберг не е често срещан, той не бива да се изхвърля веднага. С правилна обработка може да се възвърне свежият му характер и да се впише безупречно в различни салати.

Дайте оценка:

Тагове: салата айсберг

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче