Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкав и сочен: Айсбергът, който завладя целия свят

И една страхотна салата за цялото семейство


Салатата айсберг се харесва заради своя свеж вкус и хрупкавост. Този сорт се съхранява по-дълго от повечето видове салати, което го превръща в разумен избор за онези моменти, когато трудно може да прецените количеството.

На вид айсбергът наподобява зеле. Външните му листа са зелени, но колкото повече достигаме вътрешността, ще забележим, че те стават бледожълти, дори почти бели. Кръглата салата има дълъг вегетационен период и предпочита хладно време. Необходими са ѝ около 80-90 дни, за да достигне пълна зрялост, което обикневено настъпва и с идването на топлото пролетно време.

Не само хрупкавостта и свежестта добиват популярността на салатата айсберг. Нейните полезни свойства не остават незабелязани, тъй като тя е богата на желязо и витамините Β6, K, A и С. Нискокалорична е и има малко захари и мазнини, но доставя енергия, заради съдържанието на въглехидрати.

Сред някои от най-добрите ѝ качества можем да посочим, че:

  • поддържа здрава костната система и помага за доброто кръвосъсирване;
  • подобрява здравето на кожата, кръвта и очите;
  • поддържа нервната и мускулната системи;
  • укрепва имунната система;
  • регулира кръвното налягане;
  • включва се в борбата с болестите;
  • насърчава отслабването;

В кулинарията айсбергът е известен най-вече във вид на нарязана салата и в комбинация с други зеленчуци. Често ще го откриете като добавка към бургери и сандвичи, а някои обичат да използват по-малките му листа за зеленчукови такоси.

Днес ще ви представим една разновидност на салата, с която да зарадвате любимите си хора у дома.

Салата айсберг с бекон

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 глава червен лук, нарязана на фино
  • Сокът от ½ лимон
  • 6 слайса бекон
  • 1 глава айсберг
  • 200 г чери домати, разполовени
  • 1 краставица, нарязана на малки парчета
  • 100 г репички
  • 50 г синьо сирене, натрошено
  • Зехтин
  • Сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете лука и лимоновия сок в купичка, покрийте ги и оставете настрани.
  2. В сгорещен тиган без мазнина сгответе бекона на средна температура за 10-15 мин. Трябва да стане много хрупкав. Подсушете го с кухненска хартия, начупете го на малки парченца и оставете настрани.
  3. Нарежете айсберга на каквато големина желаете и го сложете в купа. Към него прибавете останалите продукти, както и лука, който се киснеше в лимона.
  4. Накрая поръсете с бекона и овкусете със зехтин и сол преди да поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: айсберг

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче