Необходими продукти:
- 1 малка тиквичка
- 1 малък патладжан
- 1 средно голям морков
- 1 шепа бейби картофки (или 2-3 по-малки обикновени картофа)
- 1 малка глава карфиол (около 150 г)
- 1-2 домата (или 6-7 чери доматчета)
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете тиквичката и патладжана на кръгчета (или полумесеци). Моркова нарежете на тънки филийки. Картофките, ако са малки, може да се оставят цели или да се разполовят, а карфиолът се накъсва на малки розички. Доматите нарежете на едро или оставете чери доматчетата цели.
- Съвет: Ако използвате патладжан, нарежете го и го посолете леко. Оставете да се отцеди горчивината за 10-15 минути, след което го подсушете с кухненска хартия.
- Картофките и карфиолът се сваряват леко в подсолена вода за около 5-7 минути, докато омекнат, но не се разпадат. Отцеждат се и се оставят настрани.
- В голям незалепващ тиган загрейте зехтина. Първо запържете моркова за 2-3 минути. Добавете тиквичката и патладжана и гответе, докато добият лек загар. След това сложете картофките и карфиола. Разбъркайте добре и гответе още 5-7 минути, като разбърквате периодично.
- Добавете нарязания чесън, подправките - риган, червен пипер, сол и черен пипер. Накрая прибавете доматите. Гответе още 2-3 минути, само колкото да се загреят, но да не се разкашкат. Зеленчуците трябва да останат сочни, с хрупкави ъгълчета и наситен аромат.
- Отстранете от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете веднага като основно ястие с хляб или питка, или като гарнитура към печено месо, риба или кюфтета.