Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматни зеленчуци на тиган

Може да ги поднесете като основно ястие или гарнитура

15’ Подготовка
20’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 малка тиквичка
  • 1 малък патладжан
  • 1 средно голям морков
  • 1 шепа бейби картофки (или 2-3 по-малки обикновени картофа)
  • 1 малка глава карфиол (около 150 г)
  • 1-2 домата (или 6-7 чери доматчета)
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете тиквичката и патладжана на кръгчета (или полумесеци). Моркова нарежете на тънки филийки. Картофките, ако са малки, може да се оставят цели или да се разполовят, а карфиолът се накъсва на малки розички. Доматите нарежете на едро или оставете чери доматчетата цели.
  2. Съвет: Ако използвате патладжан, нарежете го и го посолете леко. Оставете да се отцеди горчивината за 10-15 минути, след което го подсушете с кухненска хартия.
  3. Картофките и карфиолът се сваряват леко в подсолена вода за около 5-7 минути, докато омекнат, но не се разпадат. Отцеждат се и се оставят настрани.
  4. В голям незалепващ тиган загрейте зехтина. Първо запържете моркова за 2-3 минути. Добавете тиквичката и патладжана и гответе, докато добият лек загар. След това сложете картофките и карфиола. Разбъркайте добре и гответе още 5-7 минути, като разбърквате периодично.
  5. Добавете нарязания чесън, подправките - риган, червен пипер, сол и черен пипер. Накрая прибавете доматите. Гответе още 2-3 минути, само колкото да се загреят, но да не се разкашкат. Зеленчуците трябва да останат сочни, с хрупкави ъгълчета и наситен аромат.
  6. Отстранете от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз и поднесете веднага като основно ястие с хляб или питка, или като гарнитура към печено месо, риба или кюфтета.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер домати моркови пресен магданоз риган картофи пушен червен пипер тиквички патладжан карфиол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче