Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гръцка мусака

Със средиземноморски вкус

50’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За основата:

  • 2 големи патладжана
  • 3 средни картофа
  • Зехтин за запържване
  • Сол

За месния сос:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 400 г домати на кубчета (от консерва или настъргани пресни)
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1/2 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. захар
  • 50 мл червено вино (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин за задушаване

За бешамела:

  • 60 г масло
  • 60 г брашно
  • 700 мл прясно мляко
  • Щипка индийско орехче
  • Сол и бял пипер
  • 1 яйце
  • 50 г настърган пармезан или кашкавал

Начин на приготвяне:

  1. Патладжаните се нарязват на тънки филии (около 1 см), посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отстрани горчивината. След това се изплакват и подсушават. Картофите се обелват и нарязват на тънки шайби. Всички зеленчуци се запържват леко в зехтин или се изпичат на фурна с малко мазнина до златист цвят.
  2. В дълбок тиган се загрява зехтин и се запържва лукът до омекване. Добавят се чесънът и каймата, която се запържва, докато стане на трохи. Прибавят се доматите, пюрето, подправките, захарта и виното. Сосът се оставя да къкри на слаб огън около 20-25 минути, докато се сгъсти. Овкусете накрая със сол и пипер.
  3. В касерола се разтопява маслото, добавя се брашното и се бърка 1-2 минути, докато леко се запече. Постепенно се налива млякото, като непрекъснато се разбърква с телена бъркалка, за да се избегне образуването на бучки. Готви се до сгъстяване. Накрая се прибавят подправките, яйцето (внимателно темперирано) и настърганото сирене.
  4. В намазнена тава, с размер около 25х30 см, се редят картофи, след това патладжани, после половината от месния сос. Повтаря се редуването - патладжани и останалата кайма. Най-отгоре се излива бешамелът и се заглажда.
  5. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, или докато повърхността стане златиста и леко хрупкава. Оставете мусаката да отпочине поне 20 минути преди разрязване, за да се стегне.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер бял пипер червено вино лук домати телешка кайма картофи бяла захар прясно мляко канела индийско орехче патладжан кашкавал доматено пюре пармезан брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче