Необходими продукти:
За основата:
- 2 големи патладжана
- 3 средни картофа
- Зехтин за запържване
- Сол
За месния сос:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 400 г домати на кубчета (от консерва или настъргани пресни)
- 1 с. л. доматено пюре
- 1/2 ч. л. канела
- 1/2 ч. л. захар
- 50 мл червено вино (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин за задушаване
За бешамела:
- 60 г масло
- 60 г брашно
- 700 мл прясно мляко
- Щипка индийско орехче
- Сол и бял пипер
- 1 яйце
- 50 г настърган пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне:
- Патладжаните се нарязват на тънки филии (около 1 см), посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отстрани горчивината. След това се изплакват и подсушават. Картофите се обелват и нарязват на тънки шайби. Всички зеленчуци се запържват леко в зехтин или се изпичат на фурна с малко мазнина до златист цвят.
- В дълбок тиган се загрява зехтин и се запържва лукът до омекване. Добавят се чесънът и каймата, която се запържва, докато стане на трохи. Прибавят се доматите, пюрето, подправките, захарта и виното. Сосът се оставя да къкри на слаб огън около 20-25 минути, докато се сгъсти. Овкусете накрая със сол и пипер.
- В касерола се разтопява маслото, добавя се брашното и се бърка 1-2 минути, докато леко се запече. Постепенно се налива млякото, като непрекъснато се разбърква с телена бъркалка, за да се избегне образуването на бучки. Готви се до сгъстяване. Накрая се прибавят подправките, яйцето (внимателно темперирано) и настърганото сирене.
- В намазнена тава, с размер около 25х30 см, се редят картофи, след това патладжани, после половината от месния сос. Повтаря се редуването - патладжани и останалата кайма. Най-отгоре се излива бешамелът и се заглажда.
- Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, или докато повърхността стане златиста и леко хрупкава. Оставете мусаката да отпочине поне 20 минути преди разрязване, за да се стегне.