Някога се смяташе за рядък деликатес, пазен за най-изисканите десерти в Южна Италия. Днес пистачо кремът не просто краси десертите - той е навсякъде. Хората го търсят по пекарни, кафенета и онлайн магазини, а социалните мрежи преливат от кадри с бледозелена наслада. Как обаче един скромен крем от шамфъстъци успя да се превърне в такава мания? Отговорът се крие не само във вкуса, но и в начина, по който този продукт съчетава изискан вкус и удоволствие за сетивата.
Първите му версии датират още от средновековната арабска кухня, където пастата от шамфъстъци се използвала в сладкиши с мед и розова вода. По-късно, в Сицилия, благодарение на местното отглеждане на висококачествени шамфъстъци от района на Бронте, се появява съвременният вариант на крема - богат, маслен и с фина текстура. Италианските майстори започват да го използват като плънка за панетоне и кроасани, а с времето той стига до гурме пазарите в Париж, Ню Йорк и Токио. Така започва глобалното му пътешествие.
Днес популярността му се дължи и на това, че пистачо кремът съчетава интензивен вкус с елегантна текстура. Не е прекалено сладък, не натежава и се комбинира чудесно с тесто, шоколад и дори със солени продукти като сирена. Може просто да се намаже върху филийка хляб, да послужи за пълнеж на френски макарони или като глазура за домашна торта. А красивият му пастелен цвят се оказа неустоим за кулинарните инфлуенсъри, които обичат ефектни на вид продукти. Така пистачо кремът се оказа един от изразите на вкуса към живота.
Зад пистачо манията стои и търсенето на по-естествени и автентични вкусове. Докато някога лешниковият шоколадов крем беше фаворитът на редица поколения, днес потребителите искат нещо по-близко до природата, но все така вкусно. Истинският пистачо крем - този, направен с поне 30% шамфъстък и без изкуствени оцветители - е точно такъв. Той съчетава усещане за гурме преживяване. Неслучайно мнозина започнаха да го приготвят сами у дома.
Пистачо кремът не е просто поредната инфлуенсърска мания. Зад неговия вкус стои историята на миналото, върнат днес с модерен прочит и нови нотки на слава. Дали ще остане трайно на върха или ще отстъпи място на друга тенденция - времето ще покаже. Но докато бъде толкова полулярен онлайн, трудно ще устоим на идеята за топъл кроасан, пълен догоре с кадифеното пистачо.