Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвите домашна фокача

Ще са ви нужни само търпение и вдъхновение


Ако има хляб, който може да превърне обикновен обяд в празник, това е фокачата. Родена в слънчева Лигурия, този вид печиво носи духа на италианската ривиера - златисто, ароматно и примамливо, с коричка, която хрупти, и среда, мека като облак. Макар да напомня на пица без добавки отгоре, фокачата е самостоятелна кулинарна звезда, която може да бъде поднесена както самостоятелно, така и като основа за сандвичи, брускети или в допълнение към салати и супи.

Историята ѝ ни връща назад в римско време, когато тесто, замесено с маслиново масло и подправки, се е пекло върху горещи камъни. През вековете фокачата се е превърнала в символ на домашната италианска кухня - всяко семейство е имало своя версия, обогатена с маслини, розмарин, лук или чери домати. Днес тя е позната в безброй вариации, но винаги запазва основния си чар, състоящ се от семпли съставки, превърнати в кулинарна наслада.

Снимка: iStock by Getty Images

Приготвянето на фокача у дома не изисква майсторски умения, но има своите особености - бавното втасване, нежното разтегляне на тестото, за да се стигне до онзи момент, когато ароматът на прясно изпечен хляб изпълва кухнята. Ето как, стъпка по стъпка, да направите своята фокача, така че да се гордеете с нея.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно тип 00
  • 7 г суха мая или 20 г прясна мая
  • 325 мл топла вода
  • 10 г сол
  • 3 с.л. зехтин + още за намазване
  • Пресен розмарин (по желание)
  • Морска сол за поръсване
  • Маслини или чери домати (по желание)

Стъпка 1: Замесване на тестото

Разтворете маята в топлата вода и оставете за няколко минути, докато се активира. В голяма купа смесете брашното и солта, направете кладенче и добавете водата с маята и зехтина. Омесете меко и леко лепкаво тесто - при нужда добавете малко брашно.

Стъпка 2: Първо втасване

Покрийте купата с кърпа или фолио и оставете тестото да втасва на топло около 1 час, докато удвои обема си. Бавното втасване придава на фокачата характерния пухкав вътрешен слой.

Снимка: Unsplash

Стъпка 3: Оформяне

Намажете тава с обилен слой зехтин. Изсипете тестото и внимателно го разтеглете с пръсти, без да го притискате грубо, докато заеме формата на тавата. Покрийте отново и оставете да втаса още 30 минути.

Стъпка 4: Подготовка за печене

С помощта на пръстите направете вдлъбнатини по повърхността на тестото. Полейте със зехтин, поръсете с морска сол и, ако желаете, добавете розмарин, маслини или чери домати. Тези вдлъбнатини помагат зехтинът и ароматите да проникнат в тестото.

Стъпка 5: Изпичане

Поставете във фурна, предварително загрята на 220°C, и печете около 20-25 минути, докато фокачата стане златиста и хрупкава. Извадете я и оставете леко да се охлади, след което сервирайте топла или на стайна температура.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин морска сол розмарин чери домати прясна мая суха мая вода маслини брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче