Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нискокалоричен хляб у дома? Мисията възможна

Насладете се на вкуса му и се радвайте на добро здраве


Домашно приготвеният хляб е чудесен начин да контролираме и избираме съставките, които консумираме, особено когато търсим нискокалорични варианти. Много от хлябовете в магазините съдържат добавена захар, мазнини и консерванти, които могат да повишат калорийното съдържание и да повлияят негативно върху здравето. Затова днес ще видим как лесно да си приготвим вкусен и здравословен нискокалоричен хляб в домашни условия.

Какви съставки са ви необходими

За да омесим хляб с по-малко калории, трябва внимателно да подберем съставките. Ето какво ще ни е нужно:

  • Пълнозърнесто брашно или овесено брашно - вместо бяло, използваме някой от тези видове, които съдържат повече фибри и по-малко калории.
  • Вода
  • Мая
  • Щипка сол
  • Нискомаслено кисело мляко - добавя мекота на хляба, без да увеличава броя калории значително.
  • Белтък - за подобряване на текстурата и добавяне на протеини без излишни мазнини.
  • Семена - за допълнителни фибри и хранителни вещества.

Замесете тестото

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете с активиране на маята, като я смесите с топла вода (около 35°C) и малко брашно. Оставете я да престои около 10 минути, докато започне да шупва.

В голяма купа смесете пълнозърнестото брашно или овесеното брашно, солта и всякакви допълнителни съставки като семена и др.

В отделна купа разбийте яйчния белтък и сложете киселото мляко. След това постепенно добавете сместа към сухите съставки и маята. Разбъркайте добре, докато се получи меко тесто.

Започнете да месите хляба, като добавяте малко брашно, ако е необходимо. Този процес продължава около 10-15 минути, докато тестото стане еластично и гладко.

Оставете го да втаса и го изпечете

След като замесите тестото, поставете го в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло място за около 1 час, или докато удвои обема си.

Оформете хляба по желания начин. Оставете го цял, направете го на питки или мини хлябчета. Поставете тестото в намазнена форма за хляб или тава и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.

Ползи от нискокалоричния хляб

Снимка: iStock by Getty Images

Приготвянето на нискокалоричен хляб има множество ползи за здравето. Пълнозърнестото или овесеното брашно съдържат повече фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат усещането за ситост по-дълго време. Нискомаслените млечни продукти и яйчният белтък добавят протеини към печивото, а добавените семена осигуряват важни мастни киселини.

Вариации и разнообразие

Една от най-добрите страни на домашния хляб е, че можете да експериментирате с различни съставки, като настъргани зеленчуци, за да увеличите съдържанието на витамини и минерали. Също е вариант да използвате други видове брашно - кокосово или бадемово например, за да намалите въглехидратите и калориите.

Дайте оценка:

Тагове: хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче