Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крем супа с печен чесън, картофи и пармезан

Да посрещнем есента подобаващо

10’ Подготовка
90’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Тази супа е истински празник за любителите на наситени, топли вкусове. Печеният чесън придава дълбок аромат и сладост, които се съчетават прекрасно с картофите, сметаната и пармезана. Резултатът е кадифено гладка и кремообразна супа, която е идеална за уютна вечеря. Поднесете я с хрупкави крутони и малко настърган пармезан за завършек.

Необходими продукти:

  • 3 глави чесън
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 чаша (около 150 г) ситно нарязан лук
  • 340 г картофи, нарязани на кубчета по 1,5 см (около 2 чаши)
  • 3 стръка прясна мащеркa
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 120 мл течна готварска сметана + малко за сервиране
  • 50 г прясно настърган пармезан
  • Прясно изцеден лимонов сок на вкус
  • Сол на вкус

По желание за сервиране:

  • Крутони
  • ½ чаша пармезан на люспи

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете главите чесън напречно на половина. Поставете ги върху лист алуминиево фолио и полейте с 1 с.л. зехтин. Завийте фолиото плътно и сложете пакетчето върху тава. Печете 50-60 минути, докато скилидките станат златисти и напълно омекнат. Когато са готови, изстискайте печения чесън в купичка и изхвърлете люспите.
  2. В голяма тенджера загрейте останалите 2 с.л. зехтин на умерено силен огън. Добавете лука и задушете за около 6 минути, докато стане мек и златист. Сложете картофите, мащерката и пушения червен пипер, като бъркате около 1 минута, за да се разгърнат ароматите.
  3. Налейте зеленчуковия бульон и добавете печения чесън. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри около 30 минути, докато картофите омекнат напълно.
  4. Свалете тенджерата от огъня и пасирайте супата с ръчен пасатор до гладка, кремообразна консистенция. Добавете сметаната и настъргания пармезан, като разбърквате, докато сиренето се разтопи. Ако е необходимо, загрейте леко отново. Овкусете с лимонов сок и сол на вкус.
  5. Разпределете супата в купи. Полейте с малко сметана и поръсете с крутони и люспи пармезан, ако желаете. Поднесете веднага, докато е гореща.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук прясна мащерка картофи пушен червен пипер готварска сметана лимонов сок пармезан зеленчуков бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче