Тази супа е истински празник за любителите на наситени, топли вкусове. Печеният чесън придава дълбок аромат и сладост, които се съчетават прекрасно с картофите, сметаната и пармезана. Резултатът е кадифено гладка и кремообразна супа, която е идеална за уютна вечеря. Поднесете я с хрупкави крутони и малко настърган пармезан за завършек.
Необходими продукти:
- 3 глави чесън
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 чаша (около 150 г) ситно нарязан лук
- 340 г картофи, нарязани на кубчета по 1,5 см (около 2 чаши)
- 3 стръка прясна мащеркa
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 л зеленчуков бульон
- 120 мл течна готварска сметана + малко за сервиране
- 50 г прясно настърган пармезан
- Прясно изцеден лимонов сок на вкус
- Сол на вкус
По желание за сервиране:
- Крутони
- ½ чаша пармезан на люспи
Начин на приготвяне:
- Разрежете главите чесън напречно на половина. Поставете ги върху лист алуминиево фолио и полейте с 1 с.л. зехтин. Завийте фолиото плътно и сложете пакетчето върху тава. Печете 50-60 минути, докато скилидките станат златисти и напълно омекнат. Когато са готови, изстискайте печения чесън в купичка и изхвърлете люспите.
- В голяма тенджера загрейте останалите 2 с.л. зехтин на умерено силен огън. Добавете лука и задушете за около 6 минути, докато стане мек и златист. Сложете картофите, мащерката и пушения червен пипер, като бъркате около 1 минута, за да се разгърнат ароматите.
- Налейте зеленчуковия бульон и добавете печения чесън. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри около 30 минути, докато картофите омекнат напълно.
- Свалете тенджерата от огъня и пасирайте супата с ръчен пасатор до гладка, кремообразна консистенция. Добавете сметаната и настъргания пармезан, като разбърквате, докато сиренето се разтопи. Ако е необходимо, загрейте леко отново. Овкусете с лимонов сок и сол на вкус.
- Разпределете супата в купи. Полейте с малко сметана и поръсете с крутони и люспи пармезан, ако желаете. Поднесете веднага, докато е гореща.