За всеки, който прави първи стъпки в кухнята, приготвянето на месо често изглежда като сериозно предизвикателство. Особено пържолите - те трябва да бъдат сочни, крехки, ароматни и с онзи златист загар, който предизвиква апетита още преди първата хапка. Истината е, че не е нужно да имате години опит зад гърба си, за да ги направите правилно. С малко внимание и точните указания, дори пълният новак може да сервира перфектни пържоли на фурна.
Изпечени по правилния начин, пържолите могат да се превърнат в чудесен обяд през уикенда или вечеря, с която да впечатлите семейството. Изборът на месо, подходящата марината, точната температура и времето за печене са ключови, но не изискват нищо сложно.
В следващите редове ще ви преведем стъпка по стъпка през процеса - от продуктите до сервирането на масата.
Необходими продукти:
- 4 свински пържоли (от врат или плешка, без кост)
- 2 с.л. олио или зехтин
- 2 скилидки чесън, счукани
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. риган или мащерка
- 1 ч.ч. вода или бульон
- 1 малка глава лук, нарязана на шайби (по желание)
- 1 дафинов лист
Подгответе месото
Извадете пържолите от хладилника поне 30 минути преди готвене, за да достигнат стайна температура. Това помага на месото да се изпече равномерно и да остане сочно. Подсушете го добре с кухненска хартия - влагата на повърхността пречи на доброто запичане. Ако парчетата са много дебели, може леко да ги начукате, за да станат по-равномерни.
Овкусете и мариновайте
В купа смесете зехтина, горчицата, счукания чесън, червения пипер, ригана и малко сол и черен пипер. Намажете пържолите от двете страни с тази смес. Ако имате време, оставете ги в хладилника да се мариноват за 1-2 часа - това ще засили вкуса. Ако не разполагате с толкова време, може да ги готвите и веднага.
Подредете пържолите в тава
Изберете тава с капак или използвайте алуминиево фолио, за да я покриете. Наредете пържолите плътно една до друга. По желание разпределете шайбите лук отгоре и добавете дафиновия лист между тях. Налейте около 1 чаша вода или бульон - така месото ще се задуши леко в началото и ще стане по-крехко.
Изпечете ги във фурна
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 40 минути с капак или под фолио. След това ги открийте и оставете още 15-20 минути, за да се запекат до златисто. Ако течността е извряла, добавете още малко вода. В края може леко да увеличите температурата до 200°C, с което месото ще придобие допълнителен загар.
Оставете пържолите да "починат" и ги сервирайте
След като ги извадите от фурната, оставете пържолите да "починат" за около 5 минути, преди да ги поднесете. Това помага на соковете в месото да се разпределят равномерно и го запазват сочно. Може да ги сервирате с картофено пюре, печени зеленчуци, салата или пържени картофки. Оставяме избора на вас.