Какво ще ви трябва:
- Тиган
- Дървена лъжица за бъркане
- Нож
Необходими продукти:
- Лук шалот
- 1 домат
- Течна сметана за готвене
- Ябълков оцет
- Краве масло
- Рибен бульон
Ето и как се приготвя сосът:
- 2-3 бройки от шалота се нарязват на ситно и се запържват в краве масло, докато станат леко прозрачни.
- Лукът се залива с 3-4 с.л. от оцета и всичко се бърка до изпаряване на течността.
- Налива се рибния бульон, който трябва да заври и да се изпари при постоянно разбъркване, така че в тигана да остане консистенция, близка до тази на сироп.
- Излива се около чаена чаша и половина готварска течна сметана, която се изчаква да закъкри и тогава в нея се слагат 2 с.л. краве масло.
- От домата се изрязва сърцевината, която се нарязва на малки кубчета и се прибавя към соса.
- След 2-3 мин. тиганът се сваля от огъня и нашият сос "Бьор блан" е готов за използване.