Попитайте всеки малтиец кой е най-добрият хляб на света и той неизменно ще отговори: "хобза малтия".
Независимо дали се яде като основно ястие или гарнитура, никое хранене не е пълноценно без пресния местен хляб с квас.
Хлябът като традиция и политика
Малтийският хляб, или "хобза малтия", е основата на малтийската кухня от древни времена. По времето на рицарите хоспиталиери е съставлявал 75% от диетата на хората.
Предизвиквал е и политически промени - например увеличението на цената на пшеницата през 1919 г. става причина за бунт, който в крайна сметка води до приемането на нова конституция и получаване на правото на самоуправление. Малтийският хляб все още заема централно място в съвременната малтийска кухня, независимо дали е самостоятелно ястие, както в "хобз биз-зейт", или като гарнитура към почти всяко ястие, което има сос.
Печенето на малтийски хляб
Традицията за печене на малтийски хляб се е променила донякъде през годините. В миналото, преди домакинствата да имат собствени фурни, селската пекарна е играла централна роля. Пекарят е отговарял основно за работата на фурните, докато жените сами са носели съставките за месене на хляба. Докато месели, те следели случващото се в селото, обсъждали, пеели, говорели.
В наши дни пекарите в Малта месят и пекат хляба, а след това го продават както в собствените си пекарни, така и в супермаркетите. Това, което придава на малтийския хляб отличителния му вкус, е използването на квас. Въпреки че в съвременното хлебопроизводство това е сравнително нова мода, за малтийския хляб този метод е пропит с традиции.
Прочетете целия текст в Trip.