Над 40% от българите приготвят туршии и консервирани храни у дома, като средно за един сезон се правят по 36 буркана. И макар компотите да водят с първото място, апетитните кисели зимнини заемат тържествено второто, което си е повод за гордост. Това проучване, направено от Dr. Oetker, показва, че дори в днешното забързано ежедневие традицията да се консервират зеленчуци е жива и все по-популярна.
Но какво се случва, когато времето не стига, а желанието за домашния вкус си остава все така силно? Отговорът се крие в 15 свободни минути.
Бързите туршии се различават от класическите по това, че не разчитат на дълга ферментация, а на готова марината, която се приготвя за броени минути. Това прави целия процес не само лесен, но и достъпен за всеки, дори и за онези, които живеят в малки апартаменти в града.
За спестяването на още повече време и усилия, както и за по-лесното дозиране на продуктите за маринатата, може да се доверите на Pikant fix на Dr. Oetker. Във фикса, който се предлага в два вида - със сладко-кисел вкус и такъв с букет от подправки, всичко е балансирано и готово за употреба.
Специалистите от кухнята на Dr. Oetker са проучили най-традиционните рецепти за туршии и са подготвили смес от подправки, които да подчертаят и постигнат любимия вкус и хрупкавост на туршиите на поколения. За вас остава само да добавите вода, оцет и захар според описанията на рецептата, да оставите маринатата да поври 3-5 минути и да залеете зеленчуците. Така за по-малко от четвърт час имате готови буркани с апетитна и хрупкава туршия, които можете да съхранявате месеци наред.
Традиционните български рецепти за бърза туршия включват добре познатите камби с моркови, кисели краставички или любимата на мнозина царска туршия. В градски условия, където най-вече мястото е ограничено, съвсем спокойно можете да си приготвите дори малки количества - по 2-3 буркана наведнъж, като използвате предпочитаните от вас зеленчуци. А крайният резултат ще ви задоволи наистина - без дълго чакане и без риск да се провалите с подправките и вкуса.
Предимството на консервирането по този начин е, че зеленчуците запазват витамините и свежия си вид, а маринатата, приготвена с Pikant fix, предпазва от плесен и осигурява стабилна трайност на бурканите.
За младите и работещите хора, които обичат домашната храна, но често нямат време, бързите туршии са перфектното решение. Те доказват, че традицията може да се впише в съвременния начин на живот, при това лесно, удобно и с гарантиран краен резултат, който не бива да се гадае. Най-хубавото е, че Pikant fix развенчава класическите митове - че консервирането е дълго, сложно и запазено само за "мама и баба". Няма нужда от специални умения или часове в кухнята - всичко е бързо и лесно. А представяте ли си радостта, когато изненадате близките си с туршия, която вие лично сте приготвили?
Ето и рецептата, с която специалистите от Dr. Oetker ви отправят своето кулинарно предизвикателство.
Зелени доматчета с хрупкави моркови
Необходими продукти:
- 1,5 кг домати (зелени)
- 1 кг моркови
- 1 бр. тиквички
- 1 бр. лук (главa)
- 1 бр. краставици
- 1 бр. патладжани
- 1 пак. Pikant fix - сладко кисела на Dr.Oetker
- 300 мл оцет (задължително 6% или 9%)
- 150 г захар
- 1.75 л вода
- 1 бр. люта чушка
Начин на приготвяне:
- Почистете, измийте и нарежете зеленчуците и ги разпределете в предварително измитите и подсушени буркани.
- Смесете съдържанието на пакетчето Pikant fix с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3 - 5 мин., като бъркате непрекъснато.
- След като сместа заври, могат да се добавят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите.
- Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. По желание може да добавите клонки копър.
- Затворете бурканите веднага и съхранявайте на хладно.
Туршиите са идеални, ако искате да разнообразите храненето си в този период от годината, когато пресните продукти на пазара са ограничени и не са в сезона си. С няколко бързо приготвени буркана винаги ще имате подръка вкусна салата или гарнитура към основните ястия. А защо не и мезе, когато поканите близките си хора у дома на раздумка с по чаша домашна ракия?