Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ризото миланезе

Италианската класика, която ще се помни вечно

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г ориз арборио
  • 1 малка глава шалот или 1/2 обикновен лук, ситно нарязан
  • 2 с.л. зехтин или 30 г краве масло
  • 100 мл сухо бяло вино
  • около 1 л горещ бульон (пилешки или зеленчуков)
  • щипка цвят от шафран
  • 40 г масло
  • 50 г настърган пармезан
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сложете шафрана в малка купичка с 2-3 с.л. горещ бульон и ги оставете да отделят цвят и аромат поне 10 минути.
  2. В дълбок тиган с тежко дъно загрейте зехтина или маслото. Добавете нарязания шалот и го задушете на слаб огън до прозрачност - не трябва да се запържва, а само да омекне.
  3. Изсипете ориза и го разбърквайте енергично около 2 минути, докато зърната станат леко стъклени. Това запечатва нишестето и е важна стъпка за консистенцията на ризотото.
  4. Налейте виното и оставете алкохолът да се изпари напълно. Щом течността почти изчезне, започнете постепенно да добавяте горещия бульон - черпак по черпак. Бъркайте често и изчаквайте течността да се абсорбира преди следващото добавяне.
  5. След около 10 минути готвене изсипете разтворения шафран и продължете с бавното наливане на бульона. Гответе още около 6-8 минути, или докато оризът стане ал денте.
  6. Свалете ризотото от огъня и веднага добавете студеното масло и настъргания пармезан. Разбъркайте енергично, за да се получи гладка, кремообразна текстура. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло черен пипер лук бульон ориз шафран пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче