Необходими продукти:
- 300 г ориз арборио
- 1 малка глава шалот или 1/2 обикновен лук, ситно нарязан
- 2 с.л. зехтин или 30 г краве масло
- 100 мл сухо бяло вино
- около 1 л горещ бульон (пилешки или зеленчуков)
- щипка цвят от шафран
- 40 г масло
- 50 г настърган пармезан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете шафрана в малка купичка с 2-3 с.л. горещ бульон и ги оставете да отделят цвят и аромат поне 10 минути.
- В дълбок тиган с тежко дъно загрейте зехтина или маслото. Добавете нарязания шалот и го задушете на слаб огън до прозрачност - не трябва да се запържва, а само да омекне.
- Изсипете ориза и го разбърквайте енергично около 2 минути, докато зърната станат леко стъклени. Това запечатва нишестето и е важна стъпка за консистенцията на ризотото.
- Налейте виното и оставете алкохолът да се изпари напълно. Щом течността почти изчезне, започнете постепенно да добавяте горещия бульон - черпак по черпак. Бъркайте често и изчаквайте течността да се абсорбира преди следващото добавяне.
- След около 10 минути готвене изсипете разтворения шафран и продължете с бавното наливане на бульона. Гответе още около 6-8 минути, или докато оризът стане ал денте.
- Свалете ризотото от огъня и веднага добавете студеното масло и настъргания пармезан. Разбъркайте енергично, за да се получи гладка, кремообразна текстура. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.