Въпреки силния си и често агресивен характер, те заемат почетно място в традиционната българска кулинария. От лютивите зимни туршии до пикантните лютеници и ароматните месни ястия, тези подправки придават дълбочина на вкуса и разпознаваема сила на всяко готвене у дома. Те не просто допълват ястието, те му придават характер.
Освен с вкусовите си качества тези натурални "дразнители" имат и доказано благотворно влияние върху организма. Лютивината на чушките засилва кръвообращението и обмяната на веществата, чесънът и лукът се славят с антибактериалното си действие, а синапът и хрянът стимулират храносмилането и имунната система. Неслучайно в народната медицина те присъстват редом до билките като естествени съюзници на здравето.
В българската кухня ролята им е не само да овкусят ястията, но и функционална - за загряване, за пречистване и за събуждане на апетита.
Добре е да знаете, че ако имате чувствителен стомах или проблеми с храносмилателния тракт, е добре да избягвате да ги консумирате, особено в суров вид.
Кромид лук
Отглежда се навсякъде в страната и намира широко разпространение в нашата кухня. Подобрява апетита и предизвиква обилно отделяне на храносмилателни сокове. Използва се при приготвянето на салати, сосове, яхнии, постни и месни ястия, консервиране.
Праз
Има специфичен вкус и аромат. Използва се широко при приготвянето на салати, постни и месни ястия.
Чесън
Употребява се целогодишно при приготвянето на ястия от леща, зелен фасул, на таратор, пача, сосове, туршии и маринати. Има консервиращи свойства, които се дължат на антимикробните му съставки. Полезен и като добавка към кисело мляко. Използва се суров, варен и задушен.
Люти чушки
Сурови, сушени или печени те се използват при приготвянето на чорби, яхнии, ястия от пилешко, телешко или свинско месо, сосове, суджуци и други.
Синап
Има характерен мирис и парлив вкус. Листенцата му се употребяват за приготвяне на салата и гарнитура на рибни ястия и печено месо. Поради доброто им фитонцидно действие семената му се използват при приготвянето на туршии. Намира приложение също в хлебопроизводството и сладкарската промошленост.
Хрян
Използва се суров и варен. Суровите корени предварително се поставят в студена вода, след това се настъргват и подправят с готварска сол, захар сол и растително масло. Така приготвяне хрянът се поднася към салати, някои месни и рибни ястия, тлъсти печени меса, суджуци, луканки. Хрян се прибавя в супи, сосове, туршии.
*Текстът е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.