Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои са "дразнещите" подправки и защо да ги обичаме

С какво са готвили предците ни


Въпреки силния си и често агресивен характер, те заемат почетно място в традиционната българска кулинария. От лютивите зимни туршии до пикантните лютеници и ароматните месни ястия, тези подправки придават дълбочина на вкуса и разпознаваема сила на всяко готвене у дома. Те не просто допълват ястието, те му придават характер.

Освен с вкусовите си качества тези натурални "дразнители" имат и доказано благотворно влияние върху организма. Лютивината на чушките засилва кръвообращението и обмяната на веществата, чесънът и лукът се славят с антибактериалното си действие, а синапът и хрянът стимулират храносмилането и имунната система. Неслучайно в народната медицина те присъстват редом до билките като естествени съюзници на здравето.

В българската кухня ролята им е не само да овкусят ястията, но и функционална - за загряване, за пречистване и за събуждане на апетита.

Добре е да знаете, че ако имате чувствителен стомах или проблеми с храносмилателния тракт, е добре да избягвате да ги консумирате, особено в суров вид.

Кромид лук

Снимка: iStock by Getty Images

Отглежда се навсякъде в страната и намира широко разпространение в нашата кухня. Подобрява апетита и предизвиква обилно отделяне на храносмилателни сокове. Използва се при приготвянето на салати, сосове, яхнии, постни и месни ястия, консервиране.

Праз

Снимка: iStock by Getty Images

Има специфичен вкус и аромат. Използва се широко при приготвянето на салати, постни и месни ястия.

Чесън

Снимка: iStock by Getty Images

Употребява се целогодишно при приготвянето на ястия от леща, зелен фасул, на таратор, пача, сосове, туршии и маринати. Има консервиращи свойства, които се дължат на антимикробните му съставки. Полезен и като добавка към кисело мляко. Използва се суров, варен и задушен.

Люти чушки

Снимка: iStock by Getty Images

Сурови, сушени или печени те се използват при приготвянето на чорби, яхнии, ястия от пилешко, телешко или свинско месо, сосове, суджуци и други.

Синап

Снимка: iStock by Getty Images

Има характерен мирис и парлив вкус. Листенцата му се употребяват за приготвяне на салата и гарнитура на рибни ястия и печено месо. Поради доброто им фитонцидно действие семената му се използват при приготвянето на туршии. Намира приложение също в хлебопроизводството и сладкарската промошленост.

Хрян

Снимка: iStock by Getty Images

Използва се суров и варен. Суровите корени предварително се поставят в студена вода, след това се настъргват и подправят с готварска сол, захар сол и растително масло. Така приготвяне хрянът се поднася към салати, някои месни и рибни ястия, тлъсти печени меса, суджуци, луканки. Хрян се прибавя в супи, сосове, туршии.

*Текстът е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Дайте оценка:

Тагове: чесън лук праз люти чушки синап хрян

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче