Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Люти чушки в микровълнова: Очаквано лоша комбинация

Може да е опасно за здравето ви


Използването на микровълновата фурна е лесен и бърз начин да стоплите храна. Знаем обаче, че има продукти, които не е препоръчително да бъдат поставяни в нея, тъй като може да бъде опасно.

Яйцата например заемат една от челните позиции. Вместо да спестите време от варене, както се предполага, че ще стане, това, което ви очаква след няколко минути е експлозия и разпръснати яйца навсякъде из вътрешността на микровълновата. А след това гарантирано ще прекарате уж спестеното време в чистене.

Плодовете също не бива да влизат в обсега на уреда поради подобна причина, но има един зеленчук, който истински може да ви навреди, ако го сложите в този вид печки. Това е лютата чушка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Причината се крие зад веществото капсаицин, който тя съдържа. Благодарение на него ние имаме усещането за парене, когато ядем или пипнем по-лютиви чушки. Капсаицинът също предизвиква затопляне и изпотяване и има летливи свойства. Ето защо, ако го сложите в микровълновата и след това отворите вратичката ѝ, той ще попадне директно върху лицето ви и останалите открити части на тялото ви, ще раздразни очите и дихателната ви система. Неприятните усещания могат да се засилят в зависимост от степента на лютивината на чушката.

Затова, не си правете експерименти. Печете лютите чушки във фурната или на сух тиган като задължително включите абсорбатора. Но най-добре е да го правите на открито, особено ако сте почитатели на по-лютите сортове.

Дайте оценка:

Тагове: люти чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче