Необходими продукти:
- 400 г фини точени кори
- 4 яйца
- 200 г захар
- 500 мл прясно мляко
- 100 г разтопено масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. бакпулвер (по желание, за да стане баницата по-пухкава)
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C. Намаслете правоъгълна или кръгла тава с малко от разтопеното масло.
- Вземете корите и ги намачкайте леко с ръце, за да станат на вълни, след което ги подредете в тавата, без да ги притискате прекалено.
- Полейте корите с разтопеното масло, като се стараете да го разпределите равномерно.
- В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и леко побелее.
- Добавете прясното мляко, ванилията, солта и бакпулвера. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
- Залейте корите със сместа, като внимавате да се разпредели равномерно навсякъде.
- Оставете баницата да престои 5-10 минути, за да попие течността.
- Печете в предварително загрятата фурна около 35-40 минути, докато повърхността стане златиста, а млечният крем стегне.
- Оставете баницата да изстине леко, след което поръсете с пудра захар.
ИЗБРАНО