Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бюджетният сладкиш от периода на Голямата депресия, който днес се възражда

С малко съставки, без мляко и яйца


Поскъпването на храните не се случва само у нас и все по-често е в центъра на вниманието. В САЩ яйцата са особено наболял пример. Само между 2024 и 2025 г. цената им там се е увеличила с 49,3%, макар и тук да имаме подобен пример.

В условия, в които потребителите в Америка затягат коланите и се опитват да се справят с нарастващите разходи, се наблюдава завръщане на рецепти от времето на Голямата депресия, включително и семплия, но обичан десерт, известен като "Уаки кейк".

Това е лесна рецепта за шоколадов кекс, която заменя яйцата и млечните продукти с три достъпни и евтини съставки, намиращи се във всеки шкаф - оцет, растително олио и сода за хляб. Този десерт, познат още като Depression cake (сладкиш "Депресия", бел. ред.), има любопитна история, белязана от недоимък. Първоначалната му популярност се дължи на ограниченията по време на Голямата депресия, когато основни продукти за печене са били трудно достъпни. Притиснати от обстоятелствата, американските домакини започват да импровизират и резултатът надминава очакванията. Макар един от прякорите му да е Lazy cake ("Мързелив кекс", бел. ред.), този сладкиш изобщо не е мързелив в своята същност.

Печенето е наука, при която всяка съставка има своята специфична роля. Обикновено яйцата действат като емулгатор и набухвател - те свързват съставките и спомагат за бухването на тестото. Млечните продукти, от своя страна, добавят мазнина и придават нежна, въздушна текстура. В рецептата за уаки кейк, растителното олио осигурява нужната сочност, но именно комбинацията от оцет и сода онагледява кулинарната изобретателност от онова време. Съчетанието между двете предизвиква химическа реакция, която образува мехурчета - те играят ролята на набухвател, подобно на яйцата. Резултатът е лек, пухкав и удивително вкусен сладкиш.

Когато времената станат тежки, този кейк отново се появява

Снимка: iStock by Getty images

Вярна на произхода си, този кейк се връща в домовете на американците винаги когато настъпят икономически сътресения. По време на Втората световна война кейкът отново става популярен. Тогава американското правителство налага дажби за редица хранителни продукти. През 2020 г., когато пандемията от COVID-19 доведе до недостиг на стоки и масови съкращения, десертът отново намери място в домовете, като евтина, но вкусна алтернатива на традиционните сладкиши.

Днес американските потребители отново усещат напрежението в джоба си. Заради последните епидемии от птичи грип, много фермери бяха принудени да унищожат огромна част от кокошките, а цената на яйцата остава непредвидима. През февруари 2025 г. Икономическото изследване на USDA отчете, че цените на храните са с 24% по-високи спрямо 2020 г. Не е изненадващо, че потребителите отново търсят по-изгодни алтернативи на любимите си десерти и уаки кейк отново се връща в менюто.

Макар и да не е толкова впечатляваща визуално, колкото лъскавите торти в социалните мрежи, тази шоколадова торта се приготвя лесно и с напълно достъпни продукти. Подобно на пекарите от времето на Голямата депресия, и днес хората намират начин да се поглезят, без да надвишават бюджета си. Уаки кейк е олицетворение на тази устойчивост - напомня ни, че дори когато е трудно да си позволим най-необходимото, винаги можем да сътворим нещо вкусно и радващо, просто ей така - за удоволствие.

Необходими продукти:

  • 200 г бяло брашно
  • 200 г захар
  • 30 г какао на прах
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. ябълков или бял оцет
  • 1 ч.л. ванилов екстракт (по избор)
  • 80 мл олио
  • 240 мл студена вода

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175°C (без вентилатор). Подгответе квадратна форма за печене с размери около 20х20 см. Леко я намажете с мазнина или постелете с хартия за печене.
  2. В голяма купа смесете всички сухи съставки: брашното, захарта, какаото, содата и солта. Разбъркайте добре с бъркалка.
  3. Направете три вдлъбнатини в сухата смес - в едната изсипете оцета, във втората - олиото, в третата - ванилията (ако използвате).
  4. Изсипете водата върху всичко наведнъж и разбъркайте енергично с бъркалка или лъжица, докато получите гладко тесто. Не бъркайте прекалено дълго - само колкото да се смесят добре съставките.
  5. Прехвърлете тестото във формата и заравнете повърхността.
  6. Печете в предварително загрятата фурна около 30-35 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
  7. Оставете да изстине напълно преди да го нарежете. По желание можете да поръсите с пудра захар или да му направите глазура.

Дайте оценка:

Тагове: олио ябълков оцет бяла захар ванилия какао сода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче