В повечето рецепти за печива яйцата са основен и почти незаменим продукт. Но какво се случва, ако спазвате веган режим на хранене, избягвате яйца по здравословни причини или просто нямате подръка? В днешно време има надеждни алтернативи, които успешно могат да ги заместят, без да жертвате нито вкуса, нито текстурата на десерта.
Защо яйцата са толкова важни в печивата
Яйцата играят няколко ключови роли при печенето. Те структурат тестото, допринасят за мекотата му и обогатяват вкуса. Жълтъкът действа като свързващ елемент между течностите и мазнините, като предотвратява тяхното разделяне. Белтъците, разбити на сняг, се превръщат в естествен набухвател, който придава обем на сладкишите и суфлетата. Когато се използват цели яйца, се постига баланс между плътност и пухкавост на десерта.
Поради тези им функции, ако не изберете правилния заместител, крайният резултат може да бъде катастрофален. В случаи на "кулинарна спешност" обаче, има няколко леснодостъпни съставки, които могат да ви помогнат.
Кисело мляко или растителен йогурт
Киселото мляко е един от най-практичните заместители на яйцата. Веган вариантите, направени от растителни млека, съдържат нишесте и гума, които допринасят за сгъстяване, дори повече от класическото мляко. Препоръчва се използването на натурално кисело мляко, но ароматизираните варианти могат да придадат интересен вкус.
Йогуртът е идеален в кексове, мъфини и сладки хлябове, но не се препоръчва в шоколадови рецепти, тъй като двата вкуса не се комбинират по приятен начин.
Използвайте 60 мл кисело мляко (около 1/4 чаша) като заместител на едно яйце. Имайте предвид, че йогуртът добавя влага и свързва съставките, но не спомага за набухване, затова комбинирайте с друг набухвател при нужда.
Аквафаба - течността от консервиран нахут
Аквафабата - течността от консервирания нахут или сварени бобови култури - се превърна в хит сред веганите. Тя съдържа въглехидрати, протеини и разтворими растителни вещества, които имитират свойствата на яйцата. Аквафабата може да се разбива като белтъци и да се използва за мусове, макарони и целувки. За едно яйце използвайте 3 с.л. течност, а за един белтък - 2 с.л. Нейният единствен недостатък е, че може да доведе до по-сухи и по-жилави текстури, особено при мъфините.
Смляно ленено семе
Смлените ленени семена, смесени с вода, образуват т.нар. "ленено яйце". Освен че са източник на омега-3 мазнини и фибри, те също така свързват съставките и придават плътност на тестото. Ленът обаче има специфичен, леко ядков вкус и зърнеста текстура, затова е по-подходящ за сладкиши с по-интензивен аромат, като морковени кексове и мъфини с овесени ядки.
За да приготвите едно ленено яйце, смесете 1 с.л. смляно ленено семе с 3 с.л. вода и охладете сместа за 15 минути, докато достигне консистенцията на яйце.
Копринено тофу
Коприненото тофу вероятно не е първата съставка, за която бихте се сетили, когато търсите заместител на яйцата. Но всъщност то може да се окаже изненадващо добро решение. Тофуто е почти безвкусно и точно това го прави подходящо за сладкиши, като им добавя протеини и обем, действа като свързващ агент и задържа влага, без да влияе на аромата на печивото. В кулинарното издание The Spruce Eats се подчертава, че тази неутралност на вкуса е голямо предимство при използването му като заместител на яйца.
При работа със копринено тофу е важно да го блендирате до напълно гладка консистенция, без бучки. То се комбинира най-добре с допълнителни набухватели като сода и бакпулвер. Това го прави особено подходящо за по-плътни десерти като браунита или кексове.
За да замените едно яйце, използвайте 60 грама (около 1/4 чаша) пасирано копринено тофу.
Газирана вода
Газираната вода може да ви изненада като алтернатива на яйцата, но се оказва един от най-ефективните заместители. Кулинарният сайт The Kitchn дори я определя като по-успешен заместител от аквафабата и "ленените яйца". При сравнителен тест между мъфини, направени с яйца, и мъфини, приготвени с газирана вода вместо яйца, разлика почти не е открита. Получените печива са с хрупкава коричка и сочна, нежна вътрешност.
Според Healthline успехът на газираната вода като заместител на яйца се дължи на въглеродния диоксид, който задържа въздушни мехурчета в тестото и му придава лекота, пухкавост и сочност. Газирана вода е отличен избор за сладкиши, които трябва да бъдат крехки и деликатни.
За да замените едно яйце, използвайте 60 мл (около 1/4 чаша) газирана вода.