Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

70 години по-късно: Известното до днес ястие, символ на коронацията на Елизабет II

То съчетава простите съставки с изискаността на най-престижното кулинарно училище

През 1953 г., когато Великобритания се подготвя за коронацията на кралица Елизабет II, нацията се намира на повратна точка. Войната е приключила, но дажбите продължават, макар че започва да се заражда ново усещане за оптимизъм.

За тържествения обяд в чест на чуждестранните делегации, отговорността за създаването на подходящо меню е поверена на готвачката Розмари Хюм и цветарката и домакиня-икономист Констанс Спрей от кулинарлното училище Le Cordon Bleu в Лондон. От тяхното сътрудничество се ражда нещо изобретателно и без много шум - пилешкото за коронацията. Първоначално наречено Poulet Reine Elizabeth (от фр.ез. -пилешко "Кралица Елизабет", бел.ред.), ястието въплъщава следвоенната изобретателност и фина елегантност. Ястието е създадено в чест на кралица Елизабет II.

Снимка: Getty Images

Приготвянето му започва със самото пиле - нежно сварено в бульон от вода, вино, моркови и зърна черен пипер, след което сервирано студено и овкусено с деликатен, леко пикантен сос. Сосът съчетава майонеза, доматено пюре, пюре от кайсии, червено вино, лимонов сок и къри на прах. В него се добавя и леко разбита сметана, която придава нежна плътност и балансира топлината и сладостта. Ястието се сервира с оризова салата с грах, нарязана краставица и подправки в обикновен винегрет, подредени върху дълги плата за стотици международни гости, които се хранят в Голямата зала на училище Уестминстър.

Пилето за коронацията е официално представено на публиката през 1956 г. с издаването на The Constance Spry Cookery Book, съавторство на Розмари Хюм и Констанс Спрей. Дотогава ястието вече е добило популярност в домашните кухни и в кетъринг средите из цяла Великобритания. Класическата рецепта за специалното ястие се превръща в основен елемент на бюфети, любимо ястие за пикници и бърза и лесна плънка за сандвичи.

Снимка: iStock by Getty images

Съвременните интерпретации показват способността на рецептата да се адаптира. Например някои готвачи облекчават основата със зехтин, гръцко кисело мляко или крем фреш. Други заменят кайсиевото пюре с мангово чътни или конфитюр от праскови. Добавки като запечени бадеми, стафиди, нарязани пресни подправки, лимонова кора или люспи люта чушка въвеждат нови измерения. Независимо дали е сервирано върху печени картофи, разбъркано в паста или поставено в квасен хляб с кресон, това пилешко продължава да се преоткрива, без да губи своята същност.

Въпреки многото си вариации, оригиналната версия все още докосва сърцата. Тя отразява момент, в който британската кухня, оформена от ограничения, плахо започва да прегръща световните вкусове. Това старомодно ястие с пиле, създадено в чест на младата кралица Елизабет II в зората на нейното управление, разказва историята на нация в преход.

Повече от 70 години по-късно за мнозина специалното пилешко остава храна с носталгична нотка, която утешава.

Дайте оценка:

Тагове: пилешко варене сандвич

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче