Коренът от целина е един от онези зеленчуци, който често бива подминаван, но всъщност носи много ползи за здравето и може да добави неповторим вкус към много от любимите ни ястия. Той е богат на витамини и минерали, включително витамин К, витамин С, калий и фибри. Ето и за какво може да бъде използван:
Здравословна супа: Супата с корен от целина е лесна за приготвяне и става много ароматна. Просто нарежете целината на кубчета, задушете я с малко лук и моркови, след това добавете зеленчуков или друг бульон, както и подправки по ваш избор. Оставете супата да къкри до омекване на целината и я сервирайте гореща с препечен хляб и бучка краве сирене.
Печено месо: Коренът от целина може да направи чудеса в с телешкото, свинското и патешкото. Нарежете го на парчета и го смесете с картофи, моркови и други кореноплодни зеленчуци. Подправете всичко със зехтин, сол, черен пипер и розмарин, след което запечете ястието във фурната.
Салата с целина: Можете да нарежете целината на тънки лентички и да я комбинирате с ябълки, орехи и синьо сирене. За дресина смесете малко мед, горчица и лимонов сок. Тази салата е отлична, когато се използва като гарнитура.
Пюре от целина: Обелете и нарежете целината на кубчета, сварете я, за да омекне, след което я пасирайте с малко масло и прясно мляко. Добавете сол, черен пипер и щипка индийско орехче. Пюрето от целина е перфектно за гарнитура към риба или пилешко месо.