Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коренът от целина: Здравословният съюзник в кухнята

Вижте за какво можете да използвате този сравнително непознат зеленчук

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Коренът от целина е един от онези зеленчуци, който често бива подминаван, но всъщност носи много ползи за здравето и може да добави неповторим вкус към много от любимите ни ястия. Той е богат на витамини и минерали, включително витамин К, витамин С, калий и фибри. Ето и за какво може да бъде използван:

Здравословна супа: Супата с корен от целина е лесна за приготвяне и става много ароматна. Просто нарежете целината на кубчета, задушете я с малко лук и моркови, след това добавете зеленчуков или друг бульон, както и подправки по ваш избор. Оставете супата да къкри до омекване на целината и я сервирайте гореща с препечен хляб и бучка краве сирене.

Печено месо: Коренът от целина може да направи чудеса в с телешкото, свинското и патешкото. Нарежете го на парчета и го смесете с картофи, моркови и други кореноплодни зеленчуци. Подправете всичко със зехтин, сол, черен пипер и розмарин, след което запечете ястието във фурната.

Салата с целина: Можете да нарежете целината на тънки лентички и да я комбинирате с ябълки, орехи и синьо сирене. За дресина смесете малко мед, горчица и лимонов сок. Тази салата е отлична, когато се използва като гарнитура.

Пюре от целина: Обелете и нарежете целината на кубчета, сварете я, за да омекне, след което я пасирайте с малко масло и прясно мляко. Добавете сол, черен пипер и щипка индийско орехче. Пюрето от целина е перфектно за гарнитура към риба или пилешко месо.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло черен пипер розмарин лук моркови целина ябълки свинско телешко пилешко печене варене салата тенджера тава прясно мляко индийско орехче хляб краве сирене орехи келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче