Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Капама в зелка: Свежи зеленчуци и сочни мръвчици

Изненадайте гостите с това чудно зимно мезе

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

За тази рецепта е добре да се избере възможно най-голямата зелка, защото така тя ще събере повече от плънката. Избират се и три различни вида месо. В случая е заложено на свинско, пилешко и дробчета, като последните могат при желание да се заместят с телешко месо. Ето и как се приготвя ястието.

Начин на приготвяне:

В сух, нагорещен тиган без мазнина се запичат няколко резена корен от целина, за да хванат черна коричка.

Снимка: Юлиян Илиев

Изрязва се капака на зелката, като е желателно това да стане откъм страната на кочана.

Снимка: Юлиян Илиев

Вътрешността ѝ се издълбава внимателно с нож или супена лъжица и се внимава да не се наранят стените. В кухината се налива зехтин и се поръсва червен пипер.

Снимка: Юлиян Илиев

На дъното се нарежда прегорената целина и се добавя малко водичка. Зелката се увива в хартия за печене или алуминиево фолио и сеслага за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна, а през това време се приготвя останалото.

За плънката:

Месото се нарязва на малки парченца и се запържва във вече загрятия тиган с 3 с.л. зехтин. Прибавят се и гъбите, а след 3 мин. и почистените дробчета. Слага се щипка сол, наситнява се чесънът и се ръси черен пипер заедно с малко риган.

Снимка: Юлиян Илиев

След 5 мин. се излизва разтворен в 1 ч.ч. вряла вода телешки бульон на кубчета, ръси се червен пипер, плънката се разбърква и се добавят доматите от консерва.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Всичко се бърка на слаб огън и когато водата поизври, се изсипва в зелката.

Снимка: Юлиян Илиев

В още малко зехтин се запържват празът, копърът и магданозът, добавят се и обезкостените маслини. Зеленчуците се изсипват при месото.

Снимка: Юлиян Илиев

Добавят се мащерка, джоджен, девисил, риган, шепа сол, както и бучка краве масло.

Наливат се 2-3 ч.ч. вода, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. сок от кисело зеле. Зелката се покрива с капака и се връща във фурната. След 30 мин. гозбата е готова за консумация.

Снимка: Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • Най-голямата зелка от близкия пазар
  • Корен от целина (селдере), на резени
  • 150 г свински врат, на кубчета
  • 150 г пилешки гърди, на кубчета
  • 100 г дробчета, почистени
  • Мащерка
  • Риган
  • Девисил
  • Джоджен
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в гореща вода
  • 1 консерва домати за готвене
  • 50 г краве масло
  • Зехтин
  • 100 г маслини, без костилки
  • 100 г гъби печурки
  • Сол
  • 1 стрък праз, наситнен
  • 4 скилидки чесън
  • Сок от кисело зеле
  • Връзка пресен копър, наситнен
  • Връзка пресен магданоз, наситнен

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер кисело зеле девисил мащерка домати зеле праз свинско пилешко пресен магданоз пресен копър телешки бульон риган джоджен маслини гъби печурки дробчета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче