За тази рецепта е добре да се избере възможно най-голямата зелка, защото така тя ще събере повече от плънката. Избират се и три различни вида месо. В случая е заложено на свинско, пилешко и дробчета, като последните могат при желание да се заместят с телешко месо. Ето и как се приготвя ястието.
Начин на приготвяне:
В сух, нагорещен тиган без мазнина се запичат няколко резена корен от целина, за да хванат черна коричка.
Изрязва се капака на зелката, като е желателно това да стане откъм страната на кочана.
Вътрешността ѝ се издълбава внимателно с нож или супена лъжица и се внимава да не се наранят стените. В кухината се налива зехтин и се поръсва червен пипер.
На дъното се нарежда прегорената целина и се добавя малко водичка. Зелката се увива в хартия за печене или алуминиево фолио и сеслага за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна, а през това време се приготвя останалото.
За плънката:
Месото се нарязва на малки парченца и се запържва във вече загрятия тиган с 3 с.л. зехтин. Прибавят се и гъбите, а след 3 мин. и почистените дробчета. Слага се щипка сол, наситнява се чесънът и се ръси черен пипер заедно с малко риган.
След 5 мин. се излизва разтворен в 1 ч.ч. вряла вода телешки бульон на кубчета, ръси се червен пипер, плънката се разбърква и се добавят доматите от консерва.
Всичко се бърка на слаб огън и когато водата поизври, се изсипва в зелката.
В още малко зехтин се запържват празът, копърът и магданозът, добавят се и обезкостените маслини. Зеленчуците се изсипват при месото.
Добавят се мащерка, джоджен, девисил, риган, шепа сол, както и бучка краве масло.
Наливат се 2-3 ч.ч. вода, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. сок от кисело зеле. Зелката се покрива с капака и се връща във фурната. След 30 мин. гозбата е готова за консумация.
Необходими продукти:
- Най-голямата зелка от близкия пазар
- Корен от целина (селдере), на резени
- 150 г свински врат, на кубчета
- 150 г пилешки гърди, на кубчета
- 100 г дробчета, почистени
- Мащерка
- Риган
- Девисил
- Джоджен
- Черен пипер
- Червен пипер
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в гореща вода
- 1 консерва домати за готвене
- 50 г краве масло
- Зехтин
- 100 г маслини, без костилки
- 100 г гъби печурки
- Сол
- 1 стрък праз, наситнен
- 4 скилидки чесън
- Сок от кисело зеле
- Връзка пресен копър, наситнен
- Връзка пресен магданоз, наситнен