Необходими продукти:
- 2 броя лаврак, почистен
- 2 стръка целина, само стъблата
- 1 тиквичка
- 2 стръка пресен лук
- 2 моркова
- 100 г корен от целина, на кубчета
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- 1 глава кромид лук, цяла
- Резени лимон, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Морковите, коренът от целина, тиквичката и единият стрък пресен лук се нарязват на едро, а стъблата целина се режат надлъжно наполовина.
- От рибата се отделят филетата, а главата, гръбнакът, перките и опашката се потапят в тенджера със студена вода, която се слага на силен огън да заври. Водата трябва да е около 3-4 литра.
- Междувременно в съда се прибавят нарязаните зеленчуци, както и копърът, магданозът и цялата глава кромид лук. Заделят се една половинка морков, малко зелен лук, копър и магданоз. Те не се слагат да врат, а се оставят за по-късно.
- Когато бульонът кипне, огънят се намаля и всичко се оставя да ври за около час.
- След това бульонът се прецежда през гевгир, зеленчуците и ненужните части от рибата се изхвърлят и чорбата се връща в тенджерата. Посолява се и се овкусява с черен пипер.
- Идва ред в съда да се сложат внимателно филетата от лаврака, които е добре да поврат около 4-5 минути.
- Заделеният настрана морков се нарязва на тънки и дълги ивици и се изсипва в бульона. Доавят се наситнените пресен лук, копър и магданоз.
- Гозбата се оставя да поври още 10 мин. и се сервира гореща, като се подансят допълнително сол и черен пипер, както и резени лимон.