Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чорба от лаврак и целина

Лека и питателна

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
75’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 броя лаврак, почистен
  • 2 стръка целина, само стъблата
  • 1 тиквичка
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 моркова
  • 100 г корен от целина, на кубчета
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка копър
  • 1 глава кромид лук, цяла
  • Резени лимон, за сервиране

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Морковите, коренът от целина, тиквичката и единият стрък пресен лук се нарязват на едро, а стъблата целина се режат надлъжно наполовина.
  2. От рибата се отделят филетата, а главата, гръбнакът, перките и опашката се потапят в тенджера със студена вода, която се слага на силен огън да заври. Водата трябва да е около 3-4 литра.
  3. Междувременно в съда се прибавят нарязаните зеленчуци, както и копърът, магданозът и цялата глава кромид лук. Заделят се една половинка морков, малко зелен лук, копър и магданоз. Те не се слагат да врат, а се оставят за по-късно.
  4. Когато бульонът кипне, огънят се намаля и всичко се оставя да ври за около час.
  5. След това бульонът се прецежда през гевгир, зеленчуците и ненужните части от рибата се изхвърлят и чорбата се връща в тенджерата. Посолява се и се овкусява с черен пипер.
  6. Идва ред в съда да се сложат внимателно филетата от лаврака, които е добре да поврат около 4-5 минути.
  7. Заделеният настрана морков се нарязва на тънки и дълги ивици и се изсипва в бульона. Доавят се наситнените пресен лук, копър и магданоз.
  8. Гозбата се оставя да поври още 10 мин. и се сервира гореща, като се подансят допълнително сол и черен пипер, както и резени лимон.

 

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер лаврак пресен лук моркови магданоз копър целина супа лимон тиквички кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче