Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кулинарна дилема: Трябва ли да мием месото преди готвене

Този въпрос си го задават много хора, но има ли категоричен отговор?


Въпросът дали месото трябва да се измива преди готвене продължава да поражда спорове сред любителите кулинари. Мнозина приемат миенето на месото като естествена част от подготовката му, с идеята да го почистят от микроби или замърсявания. Според съвременните препоръки обаче този навик крие повече рискове, отколкото ползи. Измиването на сурово месо под чешмата не само не го прави по-чисто, но може и да разпръсне опасни бактерии по околните повърхности. Това важи за всякакъв вид месо - от свинско до пилешко.

Пилешкото месо е особено рисково в това отношение. Суровото пиле често носи бактерии като салмонела или кампилобактер, които лесно се пренасят с водните пръски при измиване. Дори и най-малката капка вода, попаднала върху съседен съд или дъска, може да причини заразяване. Вместо да миете пилешкото, достатъчно е да го извадите внимателно от опаковката, да отстраните излишната влага с кухненска хартия и да го изпечете или сварите до напълно готово състояние.

Снимка: iStock by Getty Images

Свинското месо също не трябва да се мие. Въпреки че изглежда по-мазно или покрито със сокове, това не е знак, че е мръсно. Термичната обработка унищожава бактериите, а измиването под течаща вода по-скоро разпространява замърсяванията в кухнята. Ако месото е вакуумирано и отделя специфичен мирис при отваряне, това е нормално - достатъчно е да го подсушите и да го оставите за кратко на въздух.

Що се отнася до телешкото и агнешкото месо, принципът остава същият. Единственото, което се постига с измиванео им, е рискът от кръстосано замърсяване в кухнята. Вместо да ползвате вода, фокусирайте се върху правилното овкусяване и подходящата температура на готвене, които ще гарантират не само безопасността на храната, но и отличен краен резултат.

Снимка: iStock by Getty Images

Затова - не е необходимо да миете месото преди термична обработка. Това не е полезен навик, а излишен риск, на който излагате себе си и семейството си. Независимо дали става дума за пилешко, свинско, телешко или агнешко, оставете топлината да свърши работата по унищожаване на бактериите. Спазвайте основните хигиенни правила - подсушавайте месото с кухненска хартия, почиствайте работните повърхности след работа със сурово месо и винаги измивайте ръцете си. Така ще се наслаждавате на вкусна и приготвена по безопасен начин храна у дома.

Дайте оценка:

Тагове: свинско телешко пилешко агнешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче