Необходими продукти:
- 3 скилидки чесън, смачкани
- 75 г масло, на стайна температура
- 10 г босилек, ситно нарязан, плюс няколко цели листа за сервиране
- 1 цяло пиле (около 1,4 кг)
- 1 с.л. зехтин
- 1 лимон, нарязан на резени
- 200 г кускус
- 75 г обезкостени черни маслини
- 1 кубче пилешки бульон
- 650 г чери домати (по-едрите разполовени или нарязани на четвъртинки )
Начин на приготвяне:
- Смесете чесъна, маслото и нарязания босилек в купа. Загрейте фурната на 190°C.
- Внимателно отделете кожата от пилешките гърди и разпределете ароматното масло под нея. Поставете пилето в тава за печене, намажете го със зехтин и овкусете със сол и пипер. Наредете лимоновите резени около пилето и печете 1 час.
- Извадете пилето и лимоновите резени от тавата и ги сложете на чиния. В тавата изсипете кускуса и маслините, натрошете бульона и налейте гореща вода от каната, така че да покрие кускуса с около 1 см (приблизително 300 мл). Върнете пилето отгоре.
- Разбъркайте доматите с малко зехтин и подправки. Разпределете ги около пилето, така че повърхността на кускуса да се покрие изцяло. (Ако не се поберат всички домати, изпечете останалите в отделна малка тава.)
- Печете още 30 минути, докато кожата на пилето стане хрупкава, доматите се запекат и започнат да се пукат, а кускусът стане пухкав и готов. Поръсете с цели листа босилек и сервирайте с изпечените лимонови резени, за да може който иска да си изстиска върху пилешкото.