Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лятно печено пиле

С интересна гарнитура, която е лека и подходяща за сезона

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 75 г масло, на стайна температура
  • 10 г босилек, ситно нарязан, плюс няколко цели листа за сервиране
  • 1 цяло пиле (около 1,4 кг)
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 лимон, нарязан на резени
  • 200 г кускус
  • 75 г обезкостени черни маслини
  • 1 кубче пилешки бульон
  • 650 г чери домати (по-едрите разполовени или нарязани на четвъртинки )

Начин на приготвяне:

  1. Смесете чесъна, маслото и нарязания босилек в купа. Загрейте фурната на 190°C.
  2. Внимателно отделете кожата от пилешките гърди и разпределете ароматното масло под нея. Поставете пилето в тава за печене, намажете го със зехтин и овкусете със сол и пипер. Наредете лимоновите резени около пилето и печете 1 час.
  3. Извадете пилето и лимоновите резени от тавата и ги сложете на чиния. В тавата изсипете кускуса и маслините, натрошете бульона и налейте гореща вода от каната, така че да покрие кускуса с около 1 см (приблизително 300 мл). Върнете пилето отгоре.
  4. Разбъркайте доматите с малко зехтин и подправки. Разпределете ги около пилето, така че повърхността на кускуса да се покрие изцяло. (Ако не се поберат всички домати, изпечете останалите в отделна малка тава.)
  5. Печете още 30 минути, докато кожата на пилето стане хрупкава, доматите се запекат и започнат да се пукат, а кускусът стане пухкав и готов. Поръсете с цели листа босилек и сервирайте с изпечените лимонови резени, за да може който иска да си изстиска върху пилешкото.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън чери домати пиле пилешки бульон лимон маслини босилек кускус

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче