Да не се консумират храни, приготвени "алангле", под формата на тартар и други ястия със сурови компоненти, ако хората не са сигурни в условията на хладилно съхранение на използваните продукти. Това е един от съветите за безопасно хранене през летния сезон, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.
"Сготвяйте термично добре храната, при висока температура и продължително време- особено месо, риба, яйца", допълни тя.
Според д-р Левкова летните месеци създават особено благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение. Високите температури значително улесняват развитието на бактерии като салмонела, Е. коли, листерия, стафилококи, клостридиум ботулини и други, които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или интоксикации.
Експертът съветва също да се избягва приготвянето на заготовки, тъй като дори след термична обработка е възможно някои бактерии да оцелеят, което прави храната опасна. Плодовете и зеленчуците трябва винаги да се измиват преди консумация, за да се отстранят био замърсители, остатъци от пестициди или други препарати, подчерта още тя. При готвене е важно ръцете и кухненските повърхности да се мият често, особено при работа със сурово месо, птици и риба.
Д-р Левкова обръща внимание и върху нуждата от избягване на лесно развалящи се продукти - като яйчни кремове, майонеза и млечни изделия - ако не могат да бъдат охладени веднага след приготвяне или закупуване. Всички храни и продукти трябва да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C. Не бива да се консумират храни със съмнителен вкус, мирис или външен вид - дори когато срокът на годност още не е изтекъл. При съмнения във водоснабдяването - включително в планината - трябва да се пие само безопасна и бутилирана вода, допълни тя.
Диетологът препоръчва повишено внимание при съхранението и консумацията на животински продукти, предлагани от улични сергии или съмнителни обекти, както и при недобре сготвена храна. Особено внимателни трябва да бъдем при хранене на плажа, по време на пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и подходяща хигиена е ограничен. В такива случаи Левкова съветва да се използват охлаждащи кутии или хладилни чанти, в които сандвичи, плодове, полуфабрикати и други храни да бъдат съхранявани безопасно за няколко часа.
Д-р Левкова напомня също колко е важно редовното миене на ръцете - след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, както и след кашляне или кихане. При липса на сапун и вода, ръцете трябва да се почистват с дезинфектант или мокри кърпички. Лекарят посочва, че децата трябва да се учат на трайни хигиенни навици чрез личен пример и игра.
В заключение, д-р Левкова препоръчва да се следи за признаци на хранително отравяне след консумация на храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Тя съветва и децата да бъдат научени да разпознават първите симптоми. При трайно повишена температура, тежка дехидратация или други симптоми, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. По думите ѝ, хранителното отравяне често се бърка със сезонен грип, като единствената разлика е източникът на инфекция - нещо, което може да бъде установено от лекуващ лекар или в спешно звено.
Първите признаци на хранително отравяне се появяват скоро след хранене и най-често се дължат на пропуски в основните хигиенни практики, неправилно съхранение на хранителните продукти или съхранение на готова храна извън хладилник, коментира още д-р Левкова.