Необходими продукти:
- 30 г масло
- 240 г бейби спанак
- 4 пилешки гърди, без кожа, нарязани напречно на ивици
- 4 скилидки чесън, фино нарязани или настъргани
- 200 мл готварска сметана с висока масленост
- 40 г фино настърган пармезан
- Сварен ориз или картофи за поднасяне (по желание)
Начин на приготвяне:
- Разтопете половината масло в голям тиган на среден огън и внимателно задушете спанака за около 2-3 минути, докато омекне. Разбъркайте, овкусете със сол и черен пипер и прехвърлете в цедка, за да се отцеди.
- Ако в тигана е останала течност, излейте я и го избършете с кухненска хартия. Разтопете останалото масло на същата температура, като го завъртите, за да покрие добре дъното.
- Запържете пилешкото за 1-2 минути, докато придобият златист цвят. Подправете на вкус. Добавете чесъна и гответе още 1 минута. Изсипете сметаната и оставете да къкри 15 минути, като разбърквате често, докато месото се сготви. Внимавайте сметаната да не завира.
- Добавете 30 г от сиренето и целия спанак, като предварително добре изстискате излишната течност. Оставете на слаб огън за още 5 минути, докато сиренето се разтопи и ястието се сгъсти. За да проверите дали пилешкото е готово, прободете най-дебелата част - соковете трябва да са бистри.
- Поръсете с останалото сирене и поднесете пилето с обилно количество сос, по желание с гарнитура от ориз или картофи.