Като цяло, гъбите имат много изискан и землист вкус, който позволява гъвкави съчетания както с различни видове вино, така и с други напитки. Ето няколко отлични предложения по темата, представени според стила на ястието.
Кремообразни и маслени ястия (сметанов сос, ризото)
- Бяло вино: "Шардоне" или "Совиньон блан" са отличен избор тук, тъй като придават лека киселинност на към цялостния вкус на една подобна вечеря.
- Пенливи вина: Добавят свежест и контраст.
Пикантни и екзотични ястия (ястия в уок, тако)
- Леко червено вино: "Пино ноар" или "Гаме" - тези вина балансират пикантността на подобен тип ястия.
- Коктейли с джинджифил или лайм: Освежават вкуса на блюдата, без да притъпяват вкусовете им.
- Студен зелен чай или комбуча: Придават леко ферментирала, но доста свежа нотка.
Запечени и карамелизирани ястия (брускети, гъби на скара, пилешки хапки)
- Розе: Освежава и допълва землитите нотки на гъбите.
- Тъмна бира (например портър или стаут): Съчетава се отлично с този вид гозби и допълва техния вкус.
Безалкохолни напитки
- Домашна лимонада с розмарин или мащерка: Подчертава билковите аромати в гъбените ястия.
- Минерална вода с резен лимон и краставица: Един много изчистен вкус, подходящ за по-леките специалитети с гъби.