Необходими продукти:
- 6 пържоли от свинско контрафиле
- 250 г ориз басмати
- 100 г броколи
- 3 моркова, на дълги пръчици
- 2 стръка праз, само бялата част
- 2 домата, на четвъртинки
- 100 г печурки, на половинки
- Краве масло
- Зехтин
- Кора от лимон, на лентички
- Магданоз и копър, наситнени
- Стръкче розмарин
- Сокът от 1/4 лимон
Начин на приготвяне:
- Пържолите се начукват добре и се овкусяват с малко зехтин, сол и черен пипер.
- Оризът се измива и се слага в тенджерка с малко сол, стрък пресен розмарин, кората от лимон, сокът от 1/4 лимон, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. краве масло и се залива с вода в съотношението, указано на опаковката. Това зависи от сорта на ориза, в случай че ползвате различен от басмати. При басмати оризът съотношението е 2 части вода на 1 част ориз. Сварява се за 15 мин. и се сваля от огъня. Тенджерата се покрива с капака.
- През това време се загрява тиган на силен огън и контрафилетата се изпържват в малко зехтин до получаване на приятна кафява коричка от двете страни. Прехвърлят се в тендера или гърне и се захлупват с капак.
- В дълбока тенджера се кипва вода и огънят се сваля до умерен, колкото водата слабо да къкри. Отгоре се слага гевгир и всички зеленчуци се варят в него на пара до омекване.
- Във всяка чиния се слага малко от ориза, две пържоли, а отстрани се нареждат зеленчуците. Всичко се овкусява с няколко капки зехтин, сол, черен пипер и наситнените копър и магданоз.