Оризът звучи като нещо, което е много лесно за приготвяне, но дори най-опитните домакини понякога имат затруднения да го "докарат" вкусен, пухкав и неслепващ се. Ето един гарантиран метод, който ви осигурява перфектен резулатат без никакъв шанс за неприятни изненади.
Необходими продукти:
- 1 чаша басмати
- 2 чаши вода
- 1 кана гореща вода
- 3 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер
- Няколко резена кора от лимон
- 2 клончета пресен розмарин
- 1 дафинов лист
Начин на приготвяне:
- Изсипете ориза в цедка, поставена в дълбока купа, и го измийте с голямо количество гореща вода. Това е много важно - водата трябва да е гореща. Така той няма да се слепне или разкашка. Ако процесът е бил успешен, водата трябва да помътнее и побелее. Така ще знаете, че от него е свалено всичко, което може да доведе до нежеланото му слепване.
- Прехвърлете го в малка тенджерка и налейте две чаши вода.
- Добавете 3 с.л. зехтин екстра върджин.
- Овкусете със сол и черен пипер и прибавете корите от лимон.
- Сложете две стръкчета розмарин и един дафинов лист.
- Включете котлона на максимална степен и разбъркайте продуктите само веднъж.
- Оставете ориза да заври без да бъркате повече.
- Намалете котлона и захлупете съда с капака му.
- Нека всичко да покъкри за 15 мин., докато оризът поеме течността.
- Свалете от огъня и оставете ястието да почине за 2 мин.
- "Разрошете" ориза с вилица, за да изглежда пухкав и вкусен.
- Сервирайте като основно ястие или като гарнитура.