Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се вари перфектният басмати ориз

Следвайте стъпките дословно и няма как да сгрешите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
2’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Оризът звучи като нещо, което е много лесно за приготвяне, но дори най-опитните домакини понякога имат затруднения да го "докарат" вкусен, пухкав и неслепващ се. Ето един гарантиран метод, който ви осигурява перфектен резулатат без никакъв шанс за неприятни изненади.

Необходими продукти:

  • 1 чаша басмати
  • 2 чаши вода
  • 1 кана гореща вода
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Няколко резена кора от лимон
  • 2 клончета пресен розмарин
  • 1 дафинов лист

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете ориза в цедка, поставена в дълбока купа, и го измийте с голямо количество гореща вода. Това е много важно - водата трябва да е гореща. Така той няма да се слепне или разкашка. Ако процесът е бил успешен, водата трябва да помътнее и побелее. Така ще знаете, че от него е свалено всичко, което може да доведе до нежеланото му слепване.

  2. Прехвърлете го в малка тенджерка и налейте две чаши вода.

  3. Добавете 3 с.л. зехтин екстра върджин.
  4. Овкусете със сол и черен пипер и прибавете корите от лимон.
  5. Сложете две стръкчета розмарин и един дафинов лист.
  6. Включете котлона на максимална степен и разбъркайте продуктите само веднъж.
  7. Оставете ориза да заври без да бъркате повече.
  8. Намалете котлона и захлупете съда с капака му.
  9. Нека всичко да покъкри за 15 мин., докато оризът поеме течността.
  10. Свалете от огъня и оставете ястието да почине за 2 мин.
  11. "Разрошете" ориза с вилица, за да изглежда пухкав и вкусен.

  12. Сервирайте като основно ястие или като гарнитура.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер дафинов лист пресен розмарин лимон вода ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче