Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ризото с гъби на следващо ниво

Насладете се на богатия му вкус

20’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 20 г сушени манатарки
  • 1,5 литра пресен пилешки или зеленчуков бульон
  • 60 г масло
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 250 г пресни печурки или друг вид, нарязани, ако са едри
  • 175 мл чаша бяло вино
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 400 г ориз арборио
  • малка шепа магданоз, ситно нарязан, плюс допълнително за сервиране
  • 50 г масло, нарязано на малки кубчета и охладено
  • 75 г пармезан, ситно настърган

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете сушените манатарки в купа и ги покрийте с вряща вода, след което оставете да се рехидратират и охладят.
  2. Когато гъбите набъбнат, ги отцедете добре и ги изстискайте, като оставите течността. Нарежете ги на ситно и ги оставете настрана. Изсипете бульона в тенджера, след което внимателно прибавете течността от накисването на гъбите, оставяйки отделилите се песъчинките в купата.
  3. Загрейте половината от маслото в малка тенджера на слаб огън и запържете чесъна в него за няколко минути.
  4. Добавете нарязаните пресни гъби към него, като разбърквате, за да се покрият, след което оставете на огъня за минута-две.
  5. Добавете малко вино, овкусете със сол и черен пипер и гответе още няколко минути, докато гъбите омекнат напълно, след което изключете котлона и отделете настрана.
  6. Сложете пилешкия бульона с този от гъбите да заври, след което оставете на слаб огън, за да кипне леко.
  7. Междувременно загрейте останалата част от маслото в широка, не много дълбока тенджера и разпределете в него лука с щипка сол и гответе 5 минути, докато омекне.
  8. Увеличете котлона до средна степен, прибавете ориза и нарязаните рехидратирани гъби и гответе 3 минути, като разбърквате. Оризът трябва да се покрие с маслото и стане перлен и полупрозрачен.
  9. Налейте останалото вино и разбъркайте около 2 минути, докато алкохолът се изпари
  10. Налейте един черпак от врящия бульон в ориза. Разбъркайте добре, докато се абсорбира, след което продължете процеса. Оризът трябва да кипи и при всеки следващ черпак бульон трябва да се поема от ориза преди да се добави следващия.
  11. След 15-20 минути оризът ще е станал крехък. Цялостната консистенция трябва да е гъста и кремообразна.
  12. Намалете котлона, след това разбъркайте задушените гъби и магданоза в ориза и гответе още минута, за да се загреят.
  13. Свалете тигана от котлона и оставете да престои за минута, след което за финал разбийте енергично студеното масло и шепа пармезан, докато се разтопят.
  14. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с останалия пармезан и наситнения магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино краве масло чесън лук магданоз бульон ориз гъби пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче