Необходими продукти:
- 20 г сушени манатарки
- 1,5 литра пресен пилешки или зеленчуков бульон
- 60 г масло
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 250 г пресни печурки или друг вид, нарязани, ако са едри
- 175 мл чаша бяло вино
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 400 г ориз арборио
- малка шепа магданоз, ситно нарязан, плюс допълнително за сервиране
- 50 г масло, нарязано на малки кубчета и охладено
- 75 г пармезан, ситно настърган
Начин на приготвяне:
- Изсипете сушените манатарки в купа и ги покрийте с вряща вода, след което оставете да се рехидратират и охладят.
- Когато гъбите набъбнат, ги отцедете добре и ги изстискайте, като оставите течността. Нарежете ги на ситно и ги оставете настрана. Изсипете бульона в тенджера, след което внимателно прибавете течността от накисването на гъбите, оставяйки отделилите се песъчинките в купата.
- Загрейте половината от маслото в малка тенджера на слаб огън и запържете чесъна в него за няколко минути.
- Добавете нарязаните пресни гъби към него, като разбърквате, за да се покрият, след което оставете на огъня за минута-две.
- Добавете малко вино, овкусете със сол и черен пипер и гответе още няколко минути, докато гъбите омекнат напълно, след което изключете котлона и отделете настрана.
- Сложете пилешкия бульона с този от гъбите да заври, след което оставете на слаб огън, за да кипне леко.
- Междувременно загрейте останалата част от маслото в широка, не много дълбока тенджера и разпределете в него лука с щипка сол и гответе 5 минути, докато омекне.
- Увеличете котлона до средна степен, прибавете ориза и нарязаните рехидратирани гъби и гответе 3 минути, като разбърквате. Оризът трябва да се покрие с маслото и стане перлен и полупрозрачен.
- Налейте останалото вино и разбъркайте около 2 минути, докато алкохолът се изпари
- Налейте един черпак от врящия бульон в ориза. Разбъркайте добре, докато се абсорбира, след което продължете процеса. Оризът трябва да кипи и при всеки следващ черпак бульон трябва да се поема от ориза преди да се добави следващия.
- След 15-20 минути оризът ще е станал крехък. Цялостната консистенция трябва да е гъста и кремообразна.
- Намалете котлона, след това разбъркайте задушените гъби и магданоза в ориза и гответе още минута, за да се загреят.
- Свалете тигана от котлона и оставете да престои за минута, след което за финал разбийте енергично студеното масло и шепа пармезан, докато се разтопят.
- Сервирайте ризотото веднага, поръсено с останалия пармезан и наситнения магданоз.